Srbija

Ko sve treba da pocrveni zbog nezavršenog doma za stare: Vulin i dalje izbegava Japance

Piše: Darija Ranković

Beogradski glas – Gerontološki centar u Valjevu ili dom za stare, čija je izgradnja počela 2009. godine, umesto da je već završen i da u njemu žive stara lica iz Valjeva, ali i iz drugih opština i regiona, propada prepušten vremenu i huliganima. Na objektu, koji je otključan, polupana su stakla, uništena je stolarija, unutrašnjost prokišnjava, tragovi vlage vidljivi su na fasadi, dvorište je u korovu… 

„Nedavno me je, s punim pravom, ambasador Japana pitao šta se dešava sa tim domom za stare u Valjevu za koji je Vlada Japana dala novac, a on još nije završen. I zbog donatora, ali i zbog nas, moramo da utvrdimo šta se desilo, gde je otišao novac“, rekao je 2014. godine tadašnji ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Za odgovorom na pitanje šta se dešava sa domom za stare i gde je „otišao novac“ tragamo pet godina i čini se da ćemo tragati još toliko, a Valjevci će svaki put kada prođu pored nezavršenog zdanja izgovarati dve reči: sramota i šteta!

Funkcioneri zaobilaze problem

Izgradnja doma za stare u Valjevu, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana, započeta je u junu 2009. godine. Kada je za objekat Gerontološkog centra izabrana lokacija na Majdanu, mnogi su smatrali da nije dobra zbog toga što gleda na groblje, ali im je odgovoreno kako se, po toj logici, s Majdana vide osnovna škola i dečje obdanište. Niko tada, a ni docnije, nije shvatao koliko će radovi biti skuplji zbog tvrde kamenite podloge jer je tu nekada bio majdan kamena.

Nakon dve godine radovi su prekinuti jer je novac potrošen. Pravi razlozi do danas nisu utvrđeni. Govorilo se da je loše budžetiran projekat, zatim da su se u toku realizacije projekta pojavili dodatni radovi, dok su pojedinci tvrdili da je reč o zloupotrebi.

Prema projektu, dom za stare je trebalo da bude završen za godinu dana, ali bilo je izvesno kašnjenje pošto su predugo trajali radovi na izradi temelja objekta čiji je izvođač  bilo GP „Ratko Mitrović“ iz Beograda.

Kada su 2011, zbog nedostatka novca, s gradilišta povučeni mašine i radnici, u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku potvrdili su lokalnim medijima kako „ima određenih problema“, ali izbegli su da kažu kada će radovi biti nastavljeni.

Tokom 2011. godine s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku dogovoreno je da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za sledeću godinu, a da lokalna samouprava izdvoji novac za stolariju vrednu 50 miliona dinara i zaštitu objekta. Međutim, tek u novembru 2012. državna sekretarka Brankica Janković obećala je da će u 2013. biti nastavljena izgradnja doma za stare u Valjevu jer se „takav objekat ne dovodi u pitanje“.

Sličnu priču ponovila je u januaru 2013. državna sekretarka Stana Božović, izjavivši da će za nastavak radova na domu za stare „biti obezbeđeno 30 od potrebnih 190 miliona dinara“.

Nepoznati sudski spor

A onda, 2014. godine na čelo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dolazi Aleksandar Vulin, koji je izjavio da će dati sve od sebe da Gerontološki centar u Valjevu bude završen, ali i da će postaviti pitanje zašto to nije učinjeno dotad.

Nakon tri godine ministar Vulin dolazi u Valjevo bez odgovora na pitanje zašto dom nije završen, ali sada s novom porukom da je „dom predimenzioniran, što je smetnja za nastavak radova“, tako da „niko ne može reći kada će biti završen“! Tada je Vulin rekao da „postoji neki sudski spor vezan za Gerontološki centar“ i da je podneta krivična prijava, ali nije želeo da saopšti detalje, rekavši da „o tome ne može da se izjašnjava“.

I do danas se o tome niko ne izjašnjava, niti se zna kakav i protiv koga se vodi sudski spor. Da li, možda, protiv onih koji su potrošili donaciju Vlade Japana od 2,5 miliona evra, a da dom za stare nije završen?

„Svaki put pocrvenim kada me predstavnici Ambasade Japana u Srbiji pitaju kakva je sudbina njihove višemilionske donacije za Gerontološki centar“, rekao je svojevremeno Vulin.

Dom za stare u Valjevu od oko 5.500 kvadrata projektovan je sa stacionarom od 184 mesta, dnevnim boravkom, ambulantom i prihvatilištem za beskućnike, a bio bi jedini takav objekat u Kolubarskom okrugu.

Kada je valjevski Centar za socijalni rad „Kolubara“ konkurisao za japansku donaciju projektom doma za stare, 164 osobe iz Valjeva i okoline nalazilo se u državnim staračkim domovima u drugim gradovima – od Krupnja, preko Šapca i Obrenovca, do Aleksinca.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!