Srbija

Ipak je i to moguće u Srbiji: Direktor podneo ostavku kao moralni čin

Beogradski glas (Beta) – Direktor kruševačke Gradske toplane Dragan Azdejković saopštio je da je podneo ostavku, kao moralni čin,zbog problema u grejanju, te da je o tome obavestio gradonačelnicu Kruševca Jasminu Palurović.

„Podnosim ostavku kao moralni čin zbog svega što se dešavalo u januaru. Na početku grejne sezone sam rekao da ćemo imati mnogo problema sa kotlovima i ništa nisam slagao, rekao sam i da ćemo učiniti sve napore da u rekordnom roku otklanjamo probleme i sem 12. januara svaki put smo u okviru 24 sata otklonili probleme“, kazao je direktor Toplane Dragan Azdejković na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom.

On je zahvalio radnicima Toplane za, kako je rekao, sve što su radili kako bi gradjani imali grejanje i dodao da potpuno razume da je teško kada u stanovima nije adekvatna temperatura.

Azdejković je podsetio da je rukovodstvo Toplane od prethodnika nasledilo šest miliona evra kredita, dok je godišnji prihod tog preduzeća oko pet miliona.

„Najviše me pogadja što oni koji su najglasniji u kritikama na račun Toplane jesu u stvari najodgovorniji za ovo stanje jer su ti ljudi doveli Toplanu 2012. godine na rub propasti i bili spremni da je privatizuju“, rekao je on.

Saopštio je i da je zbog problema u grejanju odlučeno da se računi smanje do 20 posto.

Do curenja jednog od dva kotla u centralnom toplotnom izvoru, sa koga se snabdeva oko 5.000 korisnika Gradske toplane, od početka grejne sezone došlo je sedam, osam puta, što znači da je tih dana grejanje bilo na minimumu.

Do problema sa kotlovima, starih inače više od tri i po decenije, došlo je, kako je Azdejković ranije objasnio, jer ih Toplana nije remontovala pred grejnu sezonu zato što je Evropska unija zabranila izvoz cevi potrebnih za to. 

Rešenje nastalog problema će, kako je Azdejković kazao novinarima, najverovatnije biti u postavljanju malih kotlarnica koje bi trebalo da omoguće distribuciju tople vode u daljim delovima grada. Na tome će, kako je naveo, raditi tim predvodjen novim direktorom, koji bi uskoro trebalo da formira gradonačelnica Kruševca.

Inače, od početka grejne sezone gradjani su preko društvenih mreža iznosili brojne kritike na račun Toplane.

Takodje, kruševački odbor Narodne stranke je u nedavnom saopštenju naveo da će, ukoliko se nastavi loše grejanje sačiniti pravne timove koji će prikupljati pritužbe sugradjana kao i da će pozvati Kruševljane na protest ispred Gradske uprave, dok je Gradski odbor Levice Srbije u ranijem saopštenju zatražio momentalnu ostavku Azdejkovića kao i odgovornost svih aktera koji su „doveli do ovakvog katastrofalnog stanja“ u poslovanju Toplane i grejanju gradjana. 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač