Srbija

Cela Srbija se guši, hitan sastanak u Vladi zbog zagađenosti vazduha

Izvor: B92, Blic, RTS, Novosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas hitan sastanak u vezi s kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju.

Kako navode beogradski mediji, sastanak će biti održan u 15h, a na njega su pozvani ministri životne sredine, zdravlja i energetike, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički hidrometeorološki zavod, predstavnici Grada Beograda, MUP…

Prethodnih dana glavno pitanje koje zaokuplja građane Srbije je da li je gusta magla koja nas obavija samo magla ili je u pitanju zagađenje vazduha. Po medijima se navode izveštaji brojnih sajtova za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji, od kojih svaki navodi različite podatke.

Tako je prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine jutros vazduh bio „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši, peti stepen zagađenosti prema merenjima agencije registrovan je na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji „zagađen“ na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji „odličan“ na Vračaru. Sa druge strane, podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 9.00 pokazuju da je kvalitet vazduha „prihvatljiv“.

Da je vazduh u prestonici Srbije loš pokazuju i podaci portala Waqi.com, koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

Prema podacima tog portala, vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u „ljubičastoj zoni“ (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao „opasan po zdravlje“.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je jutros preporuke građanima povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji. Te preporuke se posebno odnose na jutarnje i večernje sate.

Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač