Reportaža

Van turističke rute: Priroda u muzejskim vitrinama

Piše: Radenka Marković

Foto: Prirodnjački muzej

Beogradski glas – Sa milion i po predmeta, klasifikovanih u 117 zbirki, Prirodnjački muzej u Beogradu svakako spada u najbogatije muzeje u Srbiji, a i jedan je od najstarijih muzeja u zemlji. Sledeće godine navršiće 125 godina postojanja. Jedini je muzej ove vrste u Srbiji, a dokumenta i predmeti iz prirode koji se u njemu čuvaju potiču ne samo iz naše zemlje već i iz drugih balkanskih država.

Primerci mnogih vrsta biljaka i životinja mogu se videti samo još u ovom muzeju, budući da u našim predelima, nažalost, više ne žive. Neki su nestali, a neki su se odselili u druge krajeve.

Među zbirkama, kojima se Muzej posebno ponosi, svakako su Generalni herbarijum Balkanskog poluostrva sa oko pola miliona primeraka viših biljaka sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Bugarske, Grčke i Albanije, zatim zbirka minerala Trepče, minerala i ruda Srbije, meteorita, te bogate zbirke paleoflore i paleofaune Srbije, vodozemaca, gmizavaca, ptica, sisara.

Izložbe u Galeriji na Kalemegdanu

U zbirkama se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka minerala, stena, botaničkih i zooloških predmeta, što ovom muzeju daje svetsku reputaciju.

Zgrada Muzeja je, nažalost, premala da bi se u njoj postavila stalna izložbena postavka ili priređivale bogatije tematske izložbe, čime bi se ogromno blago koje Muzej čuva više izlagalo očima zainteresovane javnosti. U zamenu za takve, velike izložbe, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu održavaju se razne manje izložbe, ali i prezentacije, predavanja, promocije.

Godišnje se, navodi Aleksandra Savić, portparol Prirodnjačkog muzeja, u Galeriji na Kalemegdanu pripremi između pet i sedam različitih izložbi.

– Svake godine imamo bogat multimedijalni program, a posebnu pažnju poklanjamo obeležavanju važnih ekološki datuma kao što su: Dan vlažnih staništa, Dan biodiverziteta, Svetski dan vode, Evropska noć slepih miševa, Dani evropske baštine – kaže ona.

Šta sve vidi oko prirodnjaka

Trenutno je u Galeriji postavljena veoma zanimljiva izložba „Okom prirodnjaka“. Ona kroz 70 fotografija, čiji su autori prvo veliki ljubitelji prirode a tek onda i fotografi, prikazuje najskrivenije i teško uhvatljive detalje prirode Srbije, koje je istančano i iskusno oko prirodnjaka ipak uspelo da otkrije i uhvati. Na fotografijama su zabeležene sekvence iz života dupljara, mekušaca, paukova, insekata, zglavkara, riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara sa područja Srbije, koji uglavnom žive skriveni pa ih je teško fotografisati.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač