Reportaža

Van turističke rute: Porodični muzej srpske diplomatije

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Dom Jevrema Grujića, srpskog diplomate i državnika, u Svetogorskoj 17. kuća je bogate istorije, redak muzej kulture, diplomatije i avangarde. Čuva jedinstvenu umetničku zbirku sa više od 500 predmeta, među kojima ima i starijih od dva veka. Nije ih uvek bilo lako čuvati i sačuvati, pa su tokom Drugog svetskog rata jedno vreme bili zakopani u podrumu kuće kako ih Nemci ne bi našli i uzeli.

Posetilac danas u ovom jedinstvenom porodičnom muzeju može da uživa u likovnim delima najčuvenijih srpskih umetnika kao što su Uroš Predić, Paja Jovanović i Stevan Todorović, takođe i da vidi predmete primenjene umetnosti, originalne primerke stilskog nameštaja iz perioda od 16. do 19. veka, predmete od porcelana, bronze, keramike, fajansa.

Ovde se čuva i retko oružje, poput autentičnog oružja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, puške Hajduk Veljka Petrovića i Tanaska Rajića od pre više od 200 godina.

Posebnu zbirku čini arhivsko-književni materijal, sastavljen od retkih novina, fotografija. Tu je i porodična biblioteka, a u njoj prvo izdanje Njegoševog „Gorskog vijenca“, zatim pisma članova dinastije Obrenović, kralja Milana i kraljice Natalije, kneza Miloša i kneza Mihaila.

U Muzeju je izložena najstarija sačuvana venčanica u Srbiji. Potiče iz 1856. godine i pripadala je Jeleni Grujić, ženi Jevrema Grujića.

Lazar Šećerović, prapraunuk Jevrema Grujića po ženskoj liniji, priča kako se u kući njegovog prapradede svake godine održava po jedna velika izložba.

„Počeli smo sa izložbom Uroša Predića, posle njega je bio Petar Lubarda, prošle godine Paja Jovanović a ove godine izložili smo dela Milene Pavlović Barili. Publika može da ih vidi sve do kraja marta.“

Lazar ističe da osim pomenutih umetničkih zbirki, predmeta i izložbi ova kuća može da se podiči nadaleko jedinstvenim pozorištem.

„Od juna prošle godine u srednjem salonu kuće počelo je izvođenje pozorišne predstave ’Mala crna haljina’ o životu Koko Šanel. U predstavi igraju Rada Đuričin i Vjera Mujović, koja je i napisala tekst. Predstava je postala pravi pozorišni hit, publika rado gleda takve komade na malom prostoru, gde su glumci odmah tu, ispred njih, a posle predstave mogu i da se druže i slikaju sa njima. Posle pauze, tokom koje su njih dve sa predstavom gostovale po Srbiji i inostranstvu, u martu ćemo opet nastaviti sa izvođenjem ovde“, kaže naš sagovornik.

Avangardna pozorišna predstava jeste zapravo samo nastavak tradicije avangardnosti Doma Jevrema Grujića. Ona seže još iz šezdesetih godina prošlog veka kada je u podrumu ove kuće otvorena prva diskoteka u Beogradu. Bilo je to 1967. godine.

Diskoteku, koju su po njenom vlasniku Lazaru Šećeroviću, prozvali „Kod Laze Šećera“ posetile su i svetske megazvezde Omar Šarif, te Alen Delon. U njoj su se slušale najnovije ploče pristigle iz evropskih metropola Pariza i Londona. Tadašnja država na to nije blagonaklono gledala. Naprotiv, smatrala je da diskoteka kvari naprednu socijalističku omladinu, pa ju je posle godinu dana zatvorila.  

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač