Reportaža

Van turističke rute: Cvijićeva kuća najlepša u kraju i posle sto godina

Piše: Radenka Marković

Foto: Muzej Jovana Cvijića

Beogradski glas – Početkom prošlog veka Kopitareva gradina bila je elitni deo Beograda u kome su mnogi tadašnji univerzitetski profesori i umetnici podizali kuće. Među njima i geograf Jovan Cvijić, jedan od prvih profesora Beogradskog univerziteta i njegov rektor u dva mandata, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor i član najstarijih akademija i univerziteta Evrope.

Kuća koju je podigao 1905. godine u današnjoj Ulici Jelene Ćetković 5. sada je Muzej Jovana Cvijića. Budući da je, osim dara za nauku, Cvijić imao izražen osećaj i za umetnost, od Dragutina Inkiostrija Medenjaka, zidnog dekoratera, naručio je izradu enterijera kuće. Tako je kuća ukrašena brojnim detaljima tada popularnog secesionističkog stila, ali i srpskim narodnim motivima, kao što su oni sa pirotskog ćilima, te motivima flore i fauneZbog zidnog slikarstva, koje je kuća u najvećoj meri zadržala i sačuvala, ona je proglašena kulturnim dobrom.

U kući se čuva Cvijićev nameštaj, gde se lepotom i originalnošću izdvajaju fotelje, lusteri i sofe. Naučnikov pisaći sto, nažalost, nije sačuvan.

Tatjana Korićanac, kustos Muzeja Jovana Cvijića, ispričala nam je da su sto i mobilijar koji je Cvijić koristio prebačeni u Geografski zavod kako bi se sačuvali od bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Međutim, bomba je pala upravo na Zavod i te stvari su uništene. U radnoj sobi je ipak sačuvan kartotečki orman.

– Salon porodice Cvijić bio je pravi salon jedne građanske porodice tog vremena. U njemu su Jovan i Ljubica ugostili tadašnje najveće ličnosti i umove, ne samo iz Beograda nego iz cele zemlje i inostranstva, tako da je ovo bio jedan poznat dom i salon – objašnjava Tatjana Korićanac dok kroz salon prolazimo ka sobi Cvijićeve supruge Ljubice. Soba je nameštena u stilu tadašnjih manira, prekrivena tkaninama izvezenim srmom. Posebnu pažnju privlači neobična sofa-fotelja za ćaskanje napravljena u obliku latiničnog slova „s“.

Iz ženske sobe ulazi se u prostoriju koja je i kraj stalne postavke, a gde su sačuvane Cvijićeve beležnice i fotografije sa putovanja. Ona su, poznato je, ispunjavala i najveći deo njegovog života. Najviše je putovao pešice i na konju, a tek kasnije kolima. Kuda je sve putovao po Balkanu, predstavljeno je na posebnoj Karti ekskurzija Jovana Cvijića, na kojoj je posebnim bojama označeno kada je i koliko putovao.

Posetioci – za koje je Muzej u punom sjaju ponovo otvoren prošle godine nakon pauze napravljene zbog rekonstrukcije – mogu da vide izbor Cvijićevih geografskih karata, njegova sabrana dela, u kojima je objavljen najveći deo onoga što je uradio i napisao, te naučnikova brojna odlikovanja i diplome.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

 

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!