Reportaža

Parlament gluv za ljude

Piše: Danica Đorđević

Beogradski glas – Forum mladih „Dosta je bilo“ „Izložbom odbijenih zakona“ nastavlja da obeležava dvogodišnjicu od ulaska DJB u Skupštinu. Prve dve akcije održane su u Beogradu i Pančevu, naredne dve u Beogradu na Zemunskom keju i u Novom Sadu, a tokom leta mladi u DJB planiraju da izložba dođe u što više gradova i opština u Srbiji.

Izložbu čini 26 eksponata, odnosno predloga zakona koje je poslanička grupa DJB podnela, ali ti zakoni nikada nisu usvojeni niti su bili na dnevnom redu skupštinske rasprave. Predloženi zakoni za cilj imaju sledeće:

Pomoći žrtvama porodičnog nasilja.

Legalizovati upotrebu kanabisovog ulja u medicinske svrhe kako bi se olakšao svakodnevni život osobama koje zbog svog lošeg zdravstvenog stanja trpe velike bolove.

Besplatno obrazovanje za sve učenike. Obrazovanje je pravo deteta i ne sme da zavisi od ekonomske snage roditelja. Obrazovanje je bitnije od pevajućih fontana. Novca ima, ali se ne troši tamo gde je potrebno.

Ukinuti loš sistem dualnog obrazovanja kojim se stvara jeftina radna snaga za inostrane korporacije.

Vratiti otete plate i penzije.

Obezbediti nezavisno sudstvo. Ucenjene sudije nisu sudije koje služe pravdi.

Uvesti nepristrasno izveštavanje svih medija i sprečiti zloupotrebu medija u političke svrhe.

Omogućiti bolje, fer izborne uslove. Preko internet stranice izborne komisije građani imaju pravo da budu pravilno informisani o tome da li su glasali i da budu sigurni da neko nije ukrao njihov glas.

Rešiti problem sa vakcinama.

Sprečiti hiperprodukciju privatnih fakulteta i vratiti autonomiju univerzitetima.

Osim zakonskih predloga, DJB je podneo i predloge za osnivanje anketnih odbora koji treba da ispitaju loše poslovanje preduzeća koja se finansiraju našim novcem, kao što su RTB Bor, „Srbijagas“, EPS, Železara Smederevo, „Er Srbija“, zatim izborni materijal i nepravilnosti tokom glasanja za izbore 2016. i 2017. godine. DJB je podneo i predlog za osnivanje anketnog odbora koji bi istražio povezanost Aleksandra i Andreja Vučića sa osuđenim trgovcem narkotika, kao i sa prinudnim preuzimanjem restorana „Franš“ i upravljačkim pravima nad firmama „Vin-Vin“, „Prointer“ i „Energosoft“.

Narodna poslanica i potpredsednica „Dosta je bilo“ Ana Stevanović razgovarala je sa novinarima i građanima Pančeva prilikom otvaranja „Izložbe odbijenih zakona“ u tom gradu.

„Veliki broj Pančevaca i Pančevki s pažnjom su pogledali koje su predloge zakona u Narodnoj skupštini podneli poslanici ’Dosta je bilo’ i da se uvere da postoje poslanici koji rade u interesu građana Srbije. Sve predloge zakona, kao i predloge za izmenu i dopunu zakona, vladajuća većina je odbila. Zato će građani imati priliku da se upoznaju sa dešavanjima u parlamentu i vide da se tamo ne donose zakoni korisni za građane, već samo za povlašćene pojedince, što nikako nije poenta političkog delovanja“, rekla je Stevanovićeva.

„Građani su zainteresovani da pogledaju šta smo to predlagali i kako bi Srbija izgledala kad bismo imali zakone koji štite njihove interese. Naša borba za zdravo i uređeno društvo se nastavlja, a ova izložba to i pokazuje. Postavka privlači mlade, ali i građane svih dobi i uzrasta. Naši eksponati pripadaju jednom novom umetničkom pravcu – parlamentarnom neorealizmu – koji je aktuelan na ovim prostorima skoro tri decenije“, rekla je Biljana Marković, predsednica Foruma mladih DJB.

Takođe, građani će imati priliku da razgovaraju s poslanicima „Dosta je bilo“ i da im postave pitanja u vezi sa zakonskim predlozima i radom u Skupštini.

Poslanici DJB bili su jedni od najaktivnijih poslanika u skupštinskoj raspravi, ali su takođe dobili najviše kazni i opomena. Predsednica Skupštine nastojala je da spreči svaki pokušaj konstruktivne rasprave i poslanicima je oduzimala reč i kažnjavala ih mimo Poslovnika, grubo kršeći službenu funkciju na kojoj se nalazi.

„Izložba odbijenih zakona“ biće dostupna javnosti u više beogradskih opština i gradova Srbije tokom leta, a najave se mogu pratiti na zvaničnoj „Fejsbuk“ stranici „Dosta je bilo“ i stranici Foruma mladih DJB.

Parlamentarni neorealizam

Ovaj umetnički pravac karakteriše potpuno obesmišljavanje uloge parlamenta, najvišeg predstavničkog tela građana, praćeno samovoljom izvršne vlasti u liku Aleksandra Vučića i SNS-a. Na samom vrhuncu ovog umetničkog pravca dominira koncept „stada“, gde poslanici vladajuće većine usvajaju zakone na zvonce koje se nalazi u rukama predsedavajućeg, najčešće Maje Gojković.

Parlamentarni neorealizam, s posebnim osvrtom na njegove glavne performere koji čine vladajuću većinu, ostavlja duboke moralne i ekonomske posledice koje utiču na psihu, blagostanje i život svakog pojedinca.

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!