Region

Mogerini se oprostila od balkanskih vođa: Integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni cilj

Beogradski glas (Beta) – Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i vođe zemalja Zapadnog Balkana složili su se na radnoj večeri u Briselu da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni strateški cilj EU i regiona, saopštila je EU.

U saopštenju posle sastanka navedeno je da su Mogerini i vođe Zapadnog Balkana razmenili poglede o odnosima EU i Zapadnog Balkana i razvoju događaja u regionu.

„Oni su izrazili žaljenje zbog odluke Evropskog saveta da ne otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom i složili su se da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje da bude ključni strateški cilj, u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona“, dodaje se u saopštenju.

U tom kontekstu su visoka predstavnica i zapadnobalkanske vodje razgovarali o tome šta je zajednički urađeno i postignuto poslednjih pet godina i razmotrili zajedničke izazove koji predstoje.

„Zapadnobalkanski partneri ponovo su potvrdili čvrstu posvećenost svojoj perspektivi članstva u EU, reformama koje to podrazumeva i pre svega za dobrobit svojih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susedskim odnosima“, zaključuje se u saopštenju.

Mogerini je bila domaćin vođama Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu. Večeri su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Milo Đukanovič, predsednik Kosova Hašim Tači i tri člana predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x