Region

Mogerini: Ministri EU podržali proširivanje EU na Zapadni Balkan

Beogradski glas (Beta) – Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije su danas na sastanku s partnerima sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju “iskazali još snažniju podršku i svest o strateškom značaju doslednosti Evropske unije uprocesu proširivanja”, oceniila je Federika Mogerini.

Odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku odbrane je na završnoj konferenciji za štampu rekla da nije na njoj da kaže da li je o tome bilo jednoglasnosti, pošto je sastanak bio neformalan i iza zatvorenih vrata.

Podvukla je da je za zemlje regiona prijem u EU važan, “ali se zaboravlja koliko je to značajno i za samu EU, za ujedinjenje kontinenta”.

Visoka predstavnica EU je ukazala da “bilo koji igrač” izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije EU na Balkanu daleko veći nego bilo koga drugog iz sveta.

Peka Havisto, ministar spoljnih poslova Finske, predsedavajuće EU, rekao je novinarima da ako Unije ne bude na Zapadnom Balkanu, biće neke druge svetske sile.

Finski ministar je rekao da je za proces proširivanja presudno da zemlje regiona pre prijema u članstvo ojačaju pravnu državu i slobodu izražavanja, a od bitne važnosti je i dobra regionalna saradnja.

Mogerini je predočila da proširivanje “nije samo geografsko pitanje, već je činjenica da su zapadnobalkanske zemlje susedi članica EU, ali su i ‘ostrvo’ unutar Unije”.

Za EU je, dodala je ona, proširivanje bitno ekonomski, bezbednosno, za uredjivanje priliva izbeglica, izgradnje ključne infrastrukture, a za Zapadni Balkan proširivanje je “od bitne važnosti za izgradnju mira i pomirenja”.

“Ne smemo zaboraviti da su neke od tih zemalja bile u ratu pre samo dvadesetak godina, a to je veoma kratko razdoblje”, primetila je visoka predstavnica EU.

Sve je to bitno za preuredjenje institucija i pravne države u zemljama Balkana, gde i po 70 odsto gradjana i više od toga podržava ulazak u EU, “a nešto takvo je potrebno i nama” – EU, rekla je Mogerini.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x