Region

Makron: Vučić sjajno radi svoj posao, imam mnogo poštovanja za njega jer je pokazao vođstvo u svojoj zemlji?!?

Izvor: RTS

Francuski predsednik Makron ocenio je da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika Evropske unije prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu, javlja Radio-televizija Srbije.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Makron je rekao da podržava strateški cilj čvrstog povezivanja Zapadnog Balkana sa Evropom, ali je postavio pitanje da li je otvaranje pregovora o članstvu dobar način da se ostvari taj cilj.

„Uzmite za primer Srbiju. Predsednik Vučić sjajno radi svoj posao, imam mnogo poštovanja za njega jer je pokazao vođstvo u svojoj zemlji, ali investicije koje vidite tamo nisu evropske, već ruske i kineske. Lepo je otvarati pregovaračka poglavlja, ali to ne menja život ljudi“, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je ocenio da EU mora da bude kredibilna i investira više u oblasti kulture, obrazovanja, infrastrukture, mnogo više nego do sada.

Makron je naglasio da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dve godine „ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom“.

„A u međuvremenu smo investicije prepustili drugima,“ dodao je Makron.

On je poručio da EU mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da
„usidri“ Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već menja politiku u tom pravcu.

„Umesto većeg investiranja imamo licemerno otvaranje poglavlja, jer svi oni koji traže otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u isto vreme tvrde da ove zemlje nemaju nikakve šanse da se pridruže u sledećih 10
ili 15 godina. To nije razumna politika već kolektivna hipokrizija“, ocenio je Makron.

Drugi problem Evrope je što je proširenje proglasila za jedinu politiku prema susedstvu, istakao je francuski predsednik.

„Evropa od 27 članica ne funkcioniše, sporo napredujemo, odluke konsenzusom u mnogim oblastima otežavaju stvari.
Mislite da će biti bolje sa 32 ili 33 članice? Svi kažu da nam treba zajednička spoljna politika. Mislite da će
proširenje pomoći u tome, u odnosu recimo na Rusiju i Tursku“, upitao je Makron.

On je kritikovao je zemlje članice koje traže nastavak proširenja, a u isto vreme odbijaju veći zajednički budžet EU.

„Na sve veći komad hleba hoćemo da namažemo istu količinu putera. To je nemoguće. Neki vide Evropu isključivo kao veliko tržište koje se širi, a ne kao političku silu“, rekao je Makron.

Ocenio je da politička sila mora da ima kolektivne stavove i minimum „homegonosti i konvergencije“ – da na odgovoran način vodi politiku prema susedima, koja, kako je dodao, ne mora obavezno i odmah da bude proširenje.

„To je ono što treba promeniti“, zaključio je Makron u debati na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač