Politika

Vučić: Važni jasni odgovori kakvu budućnost Evropa želi u regionu, spreman sam da govorim u Skupštini o spoljnoj politici Srbije

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u Ženevi da je za zapadnobalkanske zemlje važno da dobiju jasne i precizne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu.

„Dobro je da su potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja. Mi ćemo da nastavimo sa reformama zbog naših gradjana i svega onoga što je važno ali i zbog želje da budemo članice EU“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu „BudućnostSrbijeAV“ posle sastanka u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

On je rekao da nije krio da će Srbija nastaviti da saradjuje i da radi sa svima i da je na margini sastanka imao dobre razgovore sa članovima Svetskog ekonomskog foruma i EBRD.

Vučić je u izjavi novinarima posle sastanka najavio za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kako je rekao, takodje upitati ko može u EU.

Vučić je rekao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno da li može da se dobije pristup strukturnim fondovima ako se zatvori jedno ili drugo poglavlje ili o  pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

„Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje“, rekao je Vučić. 

On je rekao da je i na današnjem sastanku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto bio apsolutno na srpskoj strani.

„Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim prijateljima“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da onaj ko ne vidi da su zemlje Zapadnog Balkana potrebne EU koliko i ona njima taj ne razume dobro budućnost evropske politike. 

„Spreman sam da govorim u Skupštini o spoljnoj politici Srbije, da uokvirimo kuda idemo“

Vučić je izjavio danas da je spreman da dođe u Skupštinu kako bi sa poslanicima razgovarao o svim spoljnopolitičkim okolnostima.

„Spreman sam da idem pred poslanike, da uokvirimo ono što je naša spoljna politika i kuda idemo“, rekao je Vučić u Ženevi za televiziju Pink. 

Prema njegovim rečima, ukoliko bude mogućnosti, on će pred poslanicima govoriti o onome što je Srbija postigla na spoljnopolitičkom planu.

Rekao je i da se ponosi pozicijom Srbije, da uvek svima kaže šta misli, kao i da se ne stidi saradnje sa Rusijom i Kinom.

„Zašto bih se stideo saradnje sa Kinom i Rusijom. Zbog toga što neko ima nešto protiv? Baš me briga šta ćete da mislite“, poručio je Vučić.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!