Politika

Vučić: Smanjenje cenzusa boli deo opozicije, jer im neće uspeti bojkot

Beogradski glas (Beta, Fonet) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time „vratiti život“ u parlament koji će kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji. Dodao je i da očekuje da će time pročistiti svoju Srpsku naprednu stranku, jer će stranački funkcioneri morati više da se bore kako bi osvojili apsolutnu većinu na izborima, naročito na lokalu.

Vučić je kazao da će SNS „svakako“ dobiti manje mandata ukoliko cenzus bude smanjen, ali da će u tom slučaju biti dobijeno „preslikano javno mnenje“ u Skupštini.

„Život će se vratiti u parlament, time se vraća normalnost u Srbiji“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je odbacio navode po kojima se smanjenjem cenzusa ugrožavaju prava pojedinih političkih aktera.

„Koje to pravo ugrožavamo smanjenjem cenzusa, posebno prava manjina i onih koji su mnogo slabiji od nas? Nećete naći nikog u Evropi, osim Tanje Fajon, ko će reći nešto protiv ovoga“, rekao je Vučić.

On je rekao da takve izmene bole deo opozicije, jer im neće uspeti bojkot i zato što znaju da će pravi politički život da se odvija u parlamentu.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da menjanje takvih izbornih pravila u kratkom roku pred izbore otvara brojna pitanja i da je ranije rekao da to neće naići na odobravanje Evropskog parlamenta.

Upitan o tome zašto misli da bi Evropski parlament loše reagovao, Antonijević je odgovorio da je problem to što je izborna godina.

Vučić je, nekoliko puta prekidajući Antonijevića dok je govorio, naglasio da bi voleo da nije na poziciji na kojoj je da bi mogao da mu odogovori kako bi želeo.

On je Antonijeviću pripisao da je u Evropskom parlamentu zvao evroparlamentarku Tanju Fajon i ocenio da samo njoj
smeta snižavanje cenzusa.

„Izbori neće biti 3. maja“

Tokom emisije optuživao je Antonijevića da predstavlja opoziciju i da je ranije podržavao listu „Čeda-Boris-Čanak“.

On je rekao i da je Antonijević preuzeo prava predsednika države, jer je jedno od eksluzivnih ovlašćenja predsednika da raspisuje izbore.

Vučić tvrdi da Antonijević, u dogovoru sa Tanjom Fajon, govori da će izbori biti 3. maja.

Izbori neće biti održani tada, predočio je Vučić i ocenio da je on kriv što je obećao da će izbore pomeriti i da mu se takva greška neće ponoviti.

Antonijević je uzvratio da ga Vučić optužuje za bliskost sa opozicijom, a opozicije za veze sa Vučićem.

Vučić je rekao i da ne vidi kako opoziciji nije smetalo da se izmene tri zakona koji imaju veze sa izborima, ali im smeta promena cenzusa, jer to nisu tražili iz Evrope.

On je predvideo da će sa cenzusom na tri odsto u Skupštinu ući i SPAS Alekdandra Šapića i Srpska radikalna stranka, ali i Stranka moderne Srbije i, na primer, Demokratska stranka, ako izađe na izbore.

Prema rečima Vučića, Narodna stranka Vuka Jeremića i Stranka slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas sada nemaju tri odsto podrške.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x