Politika

Vučić o Kosovu: Svoju istorijsku ulogu sam izvršio

Beogradski glas (Insajder) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pitanje Kosova teško pitanje, oko kojeg ćemo kao država imati mnogo muka. On je rekao i da je „svoju istorijsku ulogu izvršio“, da je „zadatak neobavljen“, jer je, kako je naveo, ponudio kompromis koji su svi odbili.

Kako je rekao, nekada će neko morati o kosovskom pitanju iskreno da govori.

„Mi nismo uspeli u ovo vreme jer naše nežne uši nisu želele da čuju istinu“ , rekao je predsednik Srbije gostujući na TV O2.

Odgovarajući na pitanje o razgraničenju, naveo je da je on kompromis ponudio, ali da su ga svi odbili.

„Ja sam ponudio kompromis, neće ga Srbi, neće ga Albanci i šta ja tu mogu. Svoju istorijsku ulogu sam izvršio, zadatak neobavljen i šta ja tu mogu“ , rekao je Vučić.

Komentarišući navode o uključivanju SAD u dijalog između Beograda i Prištine, on je izjavio:

„Da li imamo više vere u Trampovu administraciju nego u prethodnu – da, ali da li se mogu promeniti suštinski stavovi američke strane – ne“.

„To je varka čiju udicu mi ne smemo da progutamo“ , dodao je Vučić.

Govoreći o zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmera, Vučić je rekao da je on ozbiljan političar, ali da će uraditi sve da Kosovo funkcioniše kao nezavisna država.

Vučić kaže i da „naš narod na Kosovu neće ostati gladan“.

„Odakle nekim ljudima logika da idu protiv svog naroda i svoje države?“, pitao je Vučić, dodajući da narod sa KiM sve dobro razume.

Podsetimo, pregovori Beograda i Prištine su od novembra u zastoju.

Samit u Parizu, na kojem su u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel trebalo da razgovaraju najviši predstavnici Srbije i Kosova i približe stavove toliko da bi mogli da se vrate za pregovarački sto, , na kraju je odložen.

Povodom otkazivanja sastanka američke vlasti su navele da nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU), kao i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Izvor: Insajder

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač