Politika beogradski glas
Politika

Vučić ide u Minhen da proceni dalje korake Prištine, SAD i Nemačke

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će učestvovati na Bezbednosnoj konferenciji, koja se održava u četvrtak i petak u Minhenu, navodeći da će taj boravak biti od velikog značaja za Srbiju “jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici”.

“Očekuje me prvo susret sa (Ričardom) Grenelom (specijalni izaslanik američkog predsednika)”, rekao je Vučić u intervjuu za Sputnjik, navodeći da je u Minhenu veoma zgusnut raspored, sa mnogo panela, bilaterala, sastanaka sa nemačkim poslanicima, američkim senatorima i kongresmenima, predsednicima vlada.

On je rekao i da će se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel videti u martu, kao i da je dogovoren datum, ali da još ne može da ga saopšti.

Vučić je za Grenela rekao da je “čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije”.

“Šta će biti na tapetu, videćemo, verovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem, biti prisutan i Кurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati. Ne mislim da će biti dostupno za javnost, ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori”, rekao je Vučić.

On je kazao da će posle toga bolje moći da se proceni šta su dalji koraci prištinske vlade, Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici.

Kako je najavio, posle toga je u Beogradu planiran “sastanak sa svim Srbima iz regiona, Srbima iz Crne Gore, Srbima iz Republike Srpske i svim drugim Srbima, sa srpskim NVO iz Crne Gore”.

“Sledi dodela odlikovanja i ordenja za Dan državnosti na Sretenje, a istog dana idemo u Brisel, jer već 16. (februara) tamo imamo mnogo sastanaka i sa (predsednikom Evropskog saveta) Šarlom Mišelom”, rekao je Vučić.

“Dolazi Šojgu i donosi nešto”

Kako je izjavio, vraća se 17. februara zbog dolaska ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

“Ja bih ostao na donatorskoj večeri za Albaniju, ali ne mogu, nego će ići Ana Brnabić, a ja se vraćam da sačekam Sergeja Šojgua za ručak 17… Onda 24. marta čekamo Sergeja Lavrova. Mi s Rusijom imamo izvanredne odnose i nastavićemo da ih razvijamo. Sergej Šojgu je jedan od naših istinskih, iskonskih prijatelja koji dobro razume našu poziciju. Retko govori, posebno ne govori dugo, ali fantastično razume sve i on je čovek koji mi je rekao: ‘Dobro je da si ovo uradio, dobro je da si oko ovog oružja napravio kako treba, time je Srbija nešto sigurnija’. Naravno, on zna koliko smo mi mali, slabi, nejaki u odnosu na Rusiju, ali kada vam to kaže jedan Sergej Šojgu, to nama mnogo znači”, rekao je Vučić.

Kako je još rekao, Šojgu nešto donosi ali o tome ne može da govori, već će pustiti njega da o tome priča.

Podržava narod koji protestuje u CG

Upitan o dešavanjima u Crnoj Gori i kako Srbija može da pomogne Srbima u Crnoj Gori, Vučić je rekao da misli da Srbija to čini na najpametniji i na vrlo dostojanstven način.

“Dakle, nemešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, ali ističući i boreći se za prava našeg naroda u Crnoj Gori, za opstanak Srpske pravoslavne crkve, ne na jedan nasilan način, već na jedan pristojan, demokratski, pravni način, čini mi se da smo pronašli najbolju moguću meru”, rekao je.

On je dodao da se nada da će crnogorske vlasti povući Zakon o slobodi veroispovesti, ali da bi bilo besmisleno da kaže da to očekuje.

“Nadam se, bilo bi dobro, a i ako se to ne dogodi, ovaj glas koji je podignut, jeste glas nepokorenog i nepokornog naroda, naroda koji neće da odustane od svojih svetinja i od svog identiteta. Ako neko dirne u identitet naroda, onda dobije takav odgovor kakav smo videli prethodnih nedelja. Tako da, šta god vi pravno radili, suštinski, na terenu ljudi se ponašaju drugačije”, rekao je Vučić.

On je kazao da podržava narod koji protestuje. “Da li podržavam narod koji mirno protestuje, koji mirno traži svoja prava, koji želi da sačuva svoje svetinje, kako mislite da moj odgovor može da bude drugačiji od ‘da’ i to jednog velikog ‘da'”, rekao je Vučić. 

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x