Politika

Usvojen Zakon o komunalnoj miliciji: Obuka od dva i po meseca, veća ovlašćenja, komunalci od sada i u civilu

Izvor: Insajder, Beta

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o komunalnoj miliciji kojim su predviđena njena veća ovlašećenja i koji omogućava obrazovanje komunalne milicije i u opštinama, a ne samo gradovima što je do sada bio slučaj. Komunalni milicajci moći će da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila, kao i da obavljaju određene poslove u civilu.

Uprkos ranijim obećanjima predstavnika vlasti da bi trebalo ograničiti ovlašćenja komunalnim policajcima, novim zakonom o komunalnoj miliciji njenim službenicima predviđa se suprotno.

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje – video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva. Zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju uniformisani, ali po pisanom nalogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

U tekstu predloga ovog zakona bilo je navedeno da će komunalna milicija, osim dosadašnjih zadataka, pružati i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave. To znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode…

Još jedna od novina u ovom zakonu predlogu je i promena imena komunalna policija u komunalna milicija i to zbog nedavnih izmena Zakona o policiji kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva „policija”, imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Predviđeno je da se komunalna milicija finansira iz lokalnih budžeta.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je tokom obrazlaganja zakona rekao da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu ista. On je naveo da komunalni milicajci prolaze teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca.

Vlada Srbije: Preuzimanje odgovornosti za komunalni red

Nakon usvajanja Predloga zakona o komunalnoj miliciji na sednici Vlade, saopšteno je da će ovakav zakon omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

Kako je tada ocenio ministar Ružić, nova ovlašćenja komunalnoj policiji usledila su zbog „dosadašnje prakse”.

“Tako je Predlogom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, a najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje su zbog neovlašćenog odvoženja ili istovara zemlje, šuta, otpada i drugog materijala čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila itd” , navodi Ružić, a prenosi Ministarstvo.

Kako tvrdi, novim zakonskim predlogom unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije, jer je, naveo je on, dodatno pooštrena disciplinska odgovornost, bezbednosna provera komunalnih milicionara i prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, a uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije.

Izmene zakona o komunalnoj policiji predložio je grad Beograd. Kako je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, to je učinjeno kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!