Politika

U američkoj ambasadi u Berlinu održan prvi sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja Beograd-Priština

Beogradski glas (Beta) – Delegacije Kosova i Srbije razgovarale su u ambasadi SAD u Berlinu o obnovi železničkog putničkog i teretnog saobraćaja izmedju Beograda i Prištine.

Na prvom sastanku o obnavljanju železničkog saobraćaja učestvovao je i specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Prištine i Beograda Ričard Grenel.

Grenelov predstavnik za medije Dik Kastin potvrdio je za Radio slobodna Evropa (RSE) da je sastanak završen, ali nije izneo druge detalje. 

RTS navodi da je sastanak trajao tri sata.

Delegaciju Srbije predvodio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, a u delegaciji Kosova bili su predstavnici Ministarstva infrastrukture Džem Veselji i Ram Ćupeva, preneo je portal KosSev.

Veselji je za kosovske medije rekao da su današnji pregovori bili „konstruktivni“ i najavio da bi oni mogli biti „uspešno zaključeni do kraja nedelje“.

„Imali smo dobre razgovore. Ostvarili smo napredak i dogovorili da pregovore zaključimo do kraja nedelje“, rekao je Veselji, inače direktor Odeljenja za drumski prevoz u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu, javila je Koha, prenosi Kossev.

Današnji sastanak u Berlinu i načelni dogovor o uspostavljanju železničkog saobraćaja najavljen je prošlog petka, posle sastanka Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Grenel je o tome prethodno u Prištini razgovarao i sa predsednikom Kosova Hašimom Thačijem i liderima pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Dogovor o železničkom saobraćaju najavljen je nekoliko dana pošto su Srbija i Kosovo sa nemačkom aviokompanijom Lufthanza potpisali pismo o namerama za uspostavljanje avio linije Beograd – Priština, takodje uz Grenelovo posredovanje u ambasadi SAD u Berlinu.

Taj dokument potpisali su predstavnici Ministarstva privrede Srbije i kosovske Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Primena tog sporazuma uključuje i dodatnu koordinaciju sa Kforom koji upravlja vazdušnim prostorom iznad Kosova.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!