Politika beogradski glas
Politika

„To je dobra ideja, glasaću za vraćanje obaveznog vojnog roka“

Beogradski glas (Beta) –  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o vraćanju obaveznog vojnog roka i najavila da bi to pitanje moglo da se nađe na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije u narednih godinu do dve.

„To je dobra ideja o kojoj se razmišlja i o kojoj će se nakon relevantnih procena, ozbiljno razgovarati i u Skupštini Srbije za godinu do dve. Svakako ću glasati za predlog ako bude definisan tako da se ponovo vrati neka vrsta vojne obaveze za mlađe populacije u Srbiji“, rekla je Maja Gojković na konferenciji za novinare u Čačku.

Ona je kazala da treba dobro razmotriti da li bi obavezni vojni rok trebalo ograničiti na tri ili šest meseci.

„Ta tema je veoma aktuelna sada širom Evrope i zemlje koje su zadržale vojni rok razmišljaju da ga produže, a one koje su svojevremeno ukinule vojni rok počele su ponovo da razmišljaju da ga uvedu. Drugačije su okolnosti u 21. veku u kome je prisutan terorizam, kao i velike prirodne nepogode za koje stanovništvo nije pripremljeno“, rekla je Maja Gojković.

Upitana da li očekuje vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, predsednica parlamenta je kazala da su toku pripreme za početak jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, a da o izborima „niko za sada ne priča, pa čak ni opozicija“.

Ona je najavila da će sredinom oktobra širom Srbije početi akcija posvećena mentalnom zdravlju mladih pod nazivom „Nisi sam“, dodajući da će Čačak biti prvi grad u koji će karavan stići nakon promocije u Beogradu.

„Želimo da otvoreno razgovaramo s mladima o problemima sa kojima se suočavaju u ovim vremenima i kako društvena zajednica može da pomogne. Razgovor o mentalnom zdravlju svih nas, a posebno mladih, velika je predrasuda i ljudi bez nekih otvorenih razgovora ne mogu da se izbore s tim. Potrebno ih je ohrabriti da kad imaju neki unutrašnji nemir i mentalne probleme, razgovaraju sa strukom“, rekla je Maja Gojković.

Ona je izrazila očekivanje da će u tim razgovorima pored stručnih lica, poput psihologa, psihijatara i neurologa, učestvovati i poznate ličnosti iz lokalnih sredina, i dodala da očekuje podršku Ministarstava zdravlja za taj projekat.

Predsednica parlamenta je navela i da je u razgovoru s predstavnicima lokalne samouprave u Čačku dogovoreno da se u narednom periodu u tom gradu otvore dva muzeja – posvećeni košarci i rokenrolu.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
tony
tony
август 27, 2018 2:19 pm

…a hoće li Vučić i Vulin onda da odsluže vojni rok pošto su izbegli služenje vojnog roka kad je trebalo

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x