Politika

„Stranke ne treba da vode proteste, potrebni konkretniji zahtevi“

Beogradski glas (Beta) – Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da stranke ne bi trebalo da vode proteste u gradovima Srbije i da bi zahtevi protesta morali da budu konkretniji, a da glavni zahtev protesta ne može biti da predsednik SNS-a Aleksandar Vučić podnese ostavku. 

„Glavni zahtev protesta ne može biti da predsednik SNS-a podnese ostavku. SNS je pobedio na svim izborima od kad je došao na vlast, poslednji put baš u Beogradu i Lučanima. Jedino legitimno pitanje su uslovi pod kojim je pobedio na izborima. Kada političkim protivnicima vežeš ruke i noge, utakmica nije fer“, naveo je DJB.

DJB navodi da je glavni zahtev protesta zahtev za fer i poštene izbore, do kojih se može doći ako se ispune konkretni zahtevi – sredjivanje biračkih spiskova, postavljanje kamera koje snimaju biračke spiskove, dostupnost celokupnog biračkog materijala nakon izbora i otvaranje Radiotelevizije Srbije i svih ostalih medija za sve političke opcije.

„U Srbiji, kao i na celom Balkanu, ugrožena je demokratija. Ugroženo je pravo građana na fer i poštene izbore. Ugroženo je pravo građana da imaju izbor izmedju više političkih opcija, da te političke opcije imaju fer zastupljenost u medijima kako bi se birači informisali o njihovim programima i politikama. Tek pod tim uslovima birači mogu da biraju i smenjuju vlast“, dodaje DJB. DJB ističe da demokratija, fer i pošteni izbori nisu pravo ni pozicije ni opozicije, već pravo građana Srbije utvrdjeno Ustavom, protesti „brane to pravo koje su i prethodne vlasti ugrožavale, ali nijedna kao ova vlast“. Taj pokret je navodi da učestvuje u građanskim protestima od samog početka i da stranke i političari ne bi trebalo da budu prvim redovima.

„Protesti posebno ne treba da budu poligon za političare koji, kada su bili na vlasti nisu osigurali slobodu medija i sredjene biračke spiskove, i koji bi sada da peru svoje biografije i da se preko protesta pretstavljaju kao borci za demokratiju i fer izbore“, ističe DJB.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač