Politika beogradski glas
Politika

Šta posle ostavke Haradinaja: Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Izvor: Kossev

Hoće li predsednik Kosova Hašim Tači raspisati nove izbore ili pre toga ponuditi mandat drugoj osobi, glavno je pitanje u ovom trenutku, a koje se može odraziti i na odluku o taksama, ali i na nastavak dijaloga, odnosno vremenskog okvira u kom bi do ovih razvoja moglo doći, piše portal KoSSev.

I informacija o ostavci, ali i vest da je kosovski premijer dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužilaštva u Hagu šokirali su u petak kosovsku javnost. U toku kasnog popodneva a nakon konferencije tokom koje je vidno uzrujani Haradinaj i zaplakao, pristigle su brojne reakcije političkih aktera na Kosovu koji su uglavnom slali poruke podrške kosovskom premijeru, navodi KoSSev.

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, kosovski predsednik Hašim Tači pre raspisivanja vanrednih izbora može u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama predložiti novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može formirati novu vladu, ali bi u tom slučaju izbori bili izbegnuti, a sastav Skupštine ostao isti.

Upravo o ovakvoj opciji izmene vlade bez izbora govorilo se tokom prva dva meseca 2019. kada su pritisci na Haradinaja da ukina takse bili najveći, ipak, njegova se vlada održala do juče, iako je u trenutku kada je podneo ostavku kosovska opozicija bila blizu prikupljanja podrške za izglasavanje nepoverenja Haradinajevoj vladi.

Međutim, ova opcija za sada deluje manje izvesna.

Mandat bi trebalo biti ponuđen koaliciji koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova, što je u ovom slučaju PAN koalicija čiji je deo i partija Ramuša Haradinaja.

Ipak, na jučerašnjoj konferenciji za štampu, sada već bivši kosovski premijer, poručio je da se njegovom ostavkom “mandat vraća narodu”, čime je implicitno poručio da više nije član PAN koalicije, te da AAK želi da ide na izbore.

“Sada je odgovornost na predsedniku da otpočne konsultacije za nove izbore. Ponovo ću se ponuditi na poverenje narodu. Nisam optužen, ali ću biti ispitan. I ja i moja partija ćemo učestvovati na izborima. Ali nisam mogao da ostanem na mestu šefa vlade jer bih time naudio Kosovu”, rekao je na konferenciji, a prenosi Koha.

Podršku novom mandataru bi mogle da pruže druge parlamentarne partije, međutim, već koliko sinoć, najveća među njima, opoziciona LDK, se izjasnila da ne želi da bude deo tehničke vlade, već da želi nove izbore.

“Od današnjeg dana zemlja je u izborima. Tehnička vlada je uvreda za LDK”, rekao je lider ove partije Isa Mustafa i zatražio od Tačija da otpočne proces konsultacija sa političkim partijama o datumu novih izbora.

I treća po veličini parlamentarna partija – Samoopredeljenje poručuje da ne želi da “improvizuje”, već da želi nove izbore.

“Takve improvizacije (tehnička vlada) nisu rešenje, već problem. Ne želimo probleme“, rekao je Kurti, a javlja Gazeta Express.

Kurti je najavio da će njegova partija nastaviti da koordiniše i komunicira sa LDK.

Bez glasova LDK ili Samoopredeljenja, rekonstrukcija vlade je teško zamisliva.

U tom slučaju, dolazi do raspuštanja Skupštine i počinje da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore.

Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Do nove konstitutivne sednice skupštine i formiranja vlade može proći i više meseci, a u tom periodu, ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH kao ni, posledično, nastavak dijaloga, nije izvestan.

Tako je i Haradinaj kao jednu od poslednjih poruka koje je poslao u funkciji premijera rekao da će takse i dalje biti na snazi. Pored toga, kako je nakon sastanka sa svojom partijom poručio Haradinaj, iza njegove vlade ostala je i “Vojska Kosova” koja će se dalje razvijati, ali i Trepča koja je spremna za investicije, navodi KoSSev.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x