Politika beogradski glas
Politika

„Srbija pod naprednjacima tone u medijski mrak“

Politika

Beogradski glas (Beta) – Narodna stranka ocenila je danas, povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, da se medijske slobode u Srbiji pod vlašću Srpske napredne stranke neprekidno urušavaju po svim međunarodno priznatim kriterijumima i da su pritisci na novinare sve veći, a njihove plate sve manje.

„Srbija je na listi medijskih sloboda Reportera bez granica samo u poslednjih godinu dana pala čak za 10 mesta, dok je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o Srbiji istakla da politički i ekonomski uticaji na medije predstavljaju razlog za zabrinutost te da nije ostvaren nikakav napredak u slobodi izražavanja“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka ja ocenila da su upravo zbog tih primedbi predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić bili prinudjeni da obustave rad na medijskoj strategiji i objave da će taj proces započeti od početka uz uključenje OEBS-a.

„Minulu godinu obeležili su ne samo verbalni i fizički napadi na novinare, čak i na inauguraciji predsednika Srbije, već i blokade računa velikih medijskih kuća i dramatične zloupotrebe u sistemu projektnog finasiranja. Ako se tome doda da je država preko javnih preduzeća najveći oglašivač u srpskim medijima, jasno je da to otvara mogućnost ucena i uticaja na uredjivačku politiku“, dodaje se.

Narodna stranka podsetila je da je prosečna plata novinara danas manja od prosečne plate u Srbiji, dok novinari trpe formalne i neformalne pritiske, što zbog egzistencijalne ugroženosti i straha od gubitka posla dovodi do autocenzure.

Takodje je podsetila da uprkos obećanjima vlasti i činjenici da je pre skoro šest godina formirana Komisija za istragu ubistva novinara još nisu razjašnjena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao ni pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića.

„Narodna stranka se zalaže za transparentnost vlasništva u medijima, nezavisnu uređivačku politiku i poboljšanje materijalnog položaja novinara. Narodna stranka će učiniti sve da u Srbiji oslobodjenoj od naprednjačke vlasti budu stvoreni uslovi za punu slobodu medija u kojima će novinari raditi bez pritisaka i za platu dostojnu te odgovorne profesije“, dodaje se u saopštenju stranke na čijem je čelu Vuk Jeremić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač