Politika beogradski glas
Politika

Šabić: Kontroverzna odluka o izboru Poverenika

Beogradski glas (Beta) – Odluka nadležnog skupštinskog odbora o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je kontroverzna, teško shvatljiva i može da komplikuje ceo izborni postupak, ocenio je advokat Rodoljub Šabič, raniji Poverenik za informacije od javnog značaja.

„Na prvom mestu teško je shvatljivo višemesečna docnja sa pokretanjem postupka. U uredjenim zemljama postupak izbora novog poverenika okončava se pre isteka mandata prethodnog, negde i više meseci pre“, naveo je Šabić u izjavi agenciji Beta. On je dodao da je „potom u potpunom kontrastu sa tom docnjom žurba, hitnost, sa kojom se odjednom želi sprovesti postupak jer se ovlašćenim predlagačima ostavlja samo sedam dana za podnošenje predloga“.

„Takav rok, kraći nego što se po pravilu ostavlja za prijavljivanje na konkurs za pripravnike, pogotovo posle više protraćenih meseci, je neozbiljan a na taj način se još jednom potvruđuje sklonost naše vlasti da se gotovo servilno odnosi prema impulsima iz inostranstva a da bahato ignoriše upozorenja naše struke i pameti“, ocenio je Šabić.

On je podsetio da je civilni sektor „mesecima pozivao na pokretanje postupka i sugerisao kako da se sprovede da bi obezbedio izbor stručnog i nezavisnog kandidata. Sve je to ignorisano a na prvo upozorenje iz Izveštaja EK reaguje se brzinom koja evidentno ugrožava kvalitet postupka“.

„Tako kratak rok, u kome se još traži i da se obezbedi niz formalnih dokaza, „u originalu ili overenoj fotokopiji“ svodi na minimum mogućnost jedinih formalno ovlaštenih predlagača, poslaničkih grupa, da se konsultuju sa civilnim sektorom, strukom, NVO, udruženjima novinara“, dodao je Šabić.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!