Politika

„Rekli su mi da je dogovor sa Prištinom uslov da Srbija uđe u Evropsku uniju“

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen preneo da Evropska unija ima probleme unutar svoje teritorije i ne može da „uvozi“ nove, pa je uslov za ulazak Srbije u uniju da reši problem Kosova i Metohije.

Vučić je posle sastanka sa Van der Belenom rekao novinarima da taj uslov za Srbiju nije nikakva novost.

„Da Beograd i Priština reše svoje probleme, to je jedan od uslova da Srbija postane članica EU. Hoćemo li mi u tome uspeti uprkos volji koju pokazujemo za kompromisnim rešenjem, to ne može niko da garantuje, ali da ćemo pokušati i da ćemo se boriti za kompromisno rešenje rekao sam da to svakako hoćemo“, objasnio je Vučić.

On je dodao da je Srbija uvek spremna da razgovara i ima otvoreni dijalog o ključnim pitanjima, a da je „potrebno da dođe do kompromisnog rešenja, ali ne da Srbi izgube“.

Vučić je kazao da je od Van der Belena naučio mnogo o „toleranciji, trpeljivosti i strpljenju“.

„Želim da kažem da Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja, sa njom imamo partnerske odnose“, rekao je Vučić i dodao da je bitno što ta zemlja podržava uvek Srbiju na evropskom putu.

On je rekao da je Austrija u vrhu najznačajnijih investitora u Srbiji i da zapošljava 20.000 ljudi.

„Neki podaci govore da bi 89 odsto investitora opet investirali u našu zemlju, to znači da smo se pokazali kao dobri i pristojni domaćini, ali sam uveren da još mnogo toga možemo da uradimo“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, 2017. godine „drastično je uvećana trgovinska razmena“ dveju zemalja, a očekuje da će ove godine prvi put ta razmena preći milijardu evra.

„Predsednik Van der Belen mi je rekao oni su srećni i zadovoljni zbog napretka Srbije na polju ekonomskog razvoja“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Beč „srpski grad“ i da ima mnogo Srba koji žive u Austriji i da oni predstavljaju most izmedju dve zemlje.

Kako je rekao, sa Van der Belenom je razgovarao i o migrantskoj krizi, i da će Srbija pomoći na „solidaran način, ali da će pomagati i u zaštiti Evrope od nekontrolisanog ulaska migranata na teritoriju“ Evrope.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!