Politika

„Radite više, nastavite reforme i pregovori će napredovati“

Beogradski glas (FoNet) – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU neće promeniti svoj stav o dijalogu Beograda i Prištine bez obzira na izbor nove administracije.

On je u izjavi novinarima u EU Info centru u Beogradu podsetio na stav EU da dijalog treba da se nastavi uz postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

„Pozicija Evropske unije se ne menja“, ponovio je Fabrici.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Fabrici je istakao da je i tu poruka jasna: „Radite više, nastavite reforme i pregovori će napredovati“.

„Identifikovane su sve oblasti u kojima je napredak već postignut i u kojima treba da bude postignut. Uslovi su jasni“, zaključio je Fabrici.    

Fabrici je bio jedan od učesnika panel diskusije u Beogradskom EU Info centru na temu „Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU“, na kojoj su govorili i šefica tima za pregovore Srbije sa EU Tanja Miščević, kao i ambasadori Rumunije i Finske u Srbiji.  

Miščević je predstavnicima nove administracije u Evropskoj uniji poručila da na njihovoj agendi svakako treba da bude pitanje proširenja, jer je upravo to odgovor na mnoga pitanja i probleme.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa rekla je da je Rumunija zadovoljna učinkom tokom predsedavanja Savetom Evropske unije.  

„Postigli smo mnogo u proteklih šest meseci, uprkos izazovima – Bregzitu i evropskim izborima“, smatra Popa.  

Što se tiče proširenja, ona je zadovoljna time što je to pitanje „ostalo na stolu“.  

„Taj proces je sporiji nego što bi mnogi voleli, ipak, važno je da ta tema ostane u fokusu. Ima napretka kada je reč o Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana „, rekla je Popa.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta istakao je da će pitanje proširenja biti jedno od važnih tema na agendi Finske tokom njenog sadašnjeg predsedavanja i da je cilj da se održi realna perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana.  

Izdvojio je napredak koji je Srbija postigla u oblasti ekonomije i izrazio nadu da će se to „preliti“ i u ostale oblasti, posebno u važan segment vladavine prava.  

Lahdevirta je najavio i punu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod okrilljem EU.  

„Znam da je teško postići rezultate, ali status kvo nije održiv, pa se stvarno nadam da će napredak biti postignut“, rekao je finski ambasador. 

Predstavnica Centra za evropske politike Milena Lazarević smatra da je izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona koja ne obećava perspektivu proširenja Evropske unije, zapravo, bila namenjena tamošnjoj publici i da u ovom trenutku ne treba brinuti zbog toga.  

Ipak, konstatatovala je i da će politika proširenja u narednom periodu biti ispod radara.  

„Ono što je najvažnije je da Srbija nastavi svoje reforme i da radi, pre svega, na vladavini prava i slobodi medija, na svim onim pitanjima i problemima na koje nam je Evropska unija ukazala u ovom, jednom od svojih najkritičkijih izveštaja“, navela je Lazarević.

   

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!