Politika beogradski glas
Politika

„Proterivanjem ruskog diplomate Podgorica pokazala solidarnost sa EU i NATO“

Politika

Beogradski glas (Beta) – Proterivanjem ruskog diplomate Crna Gora je pokazala solidarnost sa NATO i EU saveznicima, izjavio je danas crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

On je tokom posete Bugarskoj, podsetio da je Crna Gora zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja, proterala ruskog diplomatu i uskratila saglasnost za delovanje počasnom konzulu Rusije, a da je Moskva odgovorila istom merom, prenose podgorički mediji.

Darmanović je poručio da je Crna Gora u tom slučaju odlučila da prati politiku EU.

On je kazao da je Crna Gora u oktobru 2016. bila žrtva napada Rusije, u slučaju pokušaja terorizma.

Darmanović je naveo da su saveznici tada dali podršku Crnoj Gori.

„Sada je bilo vreme da pokažemo istu solidarnost. Mi smo naše članstvo u NATO i buduće članstvo u EU shvatili ozbiljno i verujemo da treba da branimo zajedničke vrednosti. Naravno, niko ne želi da se sukobljava sa Rusijom, pogotovo ne male države kao Crna Gora, to nije igra. Želimo dobre odnose sa svima uključujući i Rusiju, ali mi u svakoj situaciji branimo pravo da biramo naš put“, naveo je Darmanović.

Prvi slučaj upotrebe hemijskog oružja u jednoj evropskoj državi

Govoreći o slučaju Skripalj, šef crnogorske diplomatije je naveo da upotreba hemijskog oružja u suverenoj državi predstavlja opasno kršenje međunarodnih propisa.

„To je bio udar na građane jedne suverene države i prvi slučaj upotrebe hemijskog oružja u jednoj evropskoj državi od Drugog svetskog rata“, kazao je Darmanović, prenosi portal RTCG.

On je naveo i da je u slučaju Skripalj odgovornost na strani Rusije.

„Nismo ni dobili prave odgovore kako se to desilo i zato su saveznici odgovorili tako masovno. Za Crnu Goru bilo je normalno da reaguje zajedno sa saveznicima“, naveo je Darmanović.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva kazala je da ta država za sada neće proterivati ruske diplomate.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x