Politika

„Proširenje na Zapadni Balkan ostaje visok prioritet za EU“

Beogradski glas (Beta) – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je da Zapadni Balkan ostaje prioritet kada se radi o proširenju EU.

Fabrici je na otvaranju skupa „Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU?“ kazao je da je novoimenovana predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen predstavila tim evropskih komesara.

On je istakao da je predsednica EK kazala tom prilikom da će nova Komisija imati rodni, geografski i politički balans.

Nova EK imaće pet potpredsednika, rekao je Fabrici i dodao da se očekuje da će se o novoj EK raspravljati u Evropskom parlamentu u septembru ili oktobru.

Fabrici je danas čestitao petogodišnjicu rada portala European Western Balkans (EWB) i naveo da se taj jubilej poklapa sa godišnjicom početka pregovora Srbije za priključenje EU (januar 2014. godine).

On se zahvalio tom portalu na njegovoj predanosti EU putu Srbije i kazao da EWB predstavlja jedan od ključnih izvora infomacija o tome.

Fabrici je kazao da posao novinara, koji pišu o evrointegracijama, nije lak i ocenio da to zahteva proveru podataka, ali pre svega objektivnost.

„Ovo je velika odgovornost koju ste odabrali i pokazali“, ocenio je Fabrici na konferenciji koja predstavlja i proslavu petogodišnjice rada tog portala.

EWB je tokom pet godina objavio preko 300 intervjua, 300 autorskih tekstova, a više od 30 evropskih državnika pisalo je za EWB.

Taj portal je počeo od 2017. godine sa radom na srpskom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je juče u Briselu listu 27 evropskih komesara. Bivši ministar pravde Madjarske Laslo Tročanji imenovan je za novog evropskog komesara za susedstvo i proširenje.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!