Politika

Prepiska Tanje Fajon i Ane Brnabić na Tviteru povodom naslovnice NIN-a

Beogradski glas (Beta) – Evroposlanica Tanja Fajon reagovala je danas na komentar premijerke Srbije Ane Brnabić koja je uz, u međuvremenu povučenu, naslovnicu nedeljnika NIN napisala da je to „dobra referenca za razgovor sa predstavnicima EU o nedostatku slobode medija u Srbiji“.

„Slažem se da sloboda medija podrazumeva i neširenje mržnje ili nasilja. Moramo, medjutim, biti jasni: važno je osuditi takvo neodgovorno novinarstvo, ali ne bismo smeli načiniti grešku i reći da je ovo posledica slobode medija“, odgovorila je Fajon na tvit premijerke.

Brnabić je uz fotografiju naslovnice novog broja NIN-a koja je u medjuvremenu promenjena, prethodno napisala da je to „primer kako ne izgleda sloboda medija“.

„Podsticanje ili promovisanje nasilja nikada nije prihvatljivo. Dobra referenca za svaki budući razgovor sa partnerima iz EU a onda i svima ostalima o zaplašenim medijima i nedostatku slobode medija u Srbiji, kao i o vladavini prava, demokratskom društvu i evropskim vrednostima“, navela je Brnabić.

Novi broj NIN-a je na društvenim mrežama u sredu bio najavljen naslovnicom na kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić u obilasku štandova na Sajmu naoružanja, a fotografija je napravljena iz takvog ugla da je cev puške usmerena pravo u njega.
Odlukom izdavača NIN je izašao sa promenjenom naslovnom stranom pošto je procenjeno da je sporna fotografija „neprimerena u zemlji u kojoj je ubijen premijer“ ali je saopšteno da „sadržaj članka ‘Afera oružje: Ko ruši Krušik’ ostaje, naravno, nepromenjen“.

Fajon je predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom i deo delegacije koja je učestvovala u medjustranačkom dijalogu vlasti i dela opozicije o poboljšanju uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač