Politika

Prava slika Vučićeve Srbije: Zbog lažne havarije Olja Bećković i Ivan Ivanović sprečeni da održe debatu o slobodi izražavanja

Beogradski glas (beta) – Niški hotel „New City“ otkazao je gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja debate pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“, koja je bila planirana za ponedeljak.

U Institut za evropske poslove kazali su da su ih iz hotela obavestili da je cela sala poplavljena zbog havarije.

„Sumnjamo u tačnost ovih navoda, budući da hotel ne dozvoljava timu Instituta da pristupi sali i uveri se u havariju, a hotel ne nudi ni jednu alternativu. Na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković,  profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić“, saopštili su u Institutu.

U saopštenju se dodaje da je prvobitno savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević potvrdila svoje učešće na debati, a potom otkazala uz obrazloženje da je na putu, obećavši da će govoriti na debati u Beogradu 15. maja.

„Otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, za debatu Institut za evropske poslove vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, Institut je već obavestio Evropsku komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji“, naveli su u Institutu.

Oni su podsetili da su prostori koji su potvrdili, a zatim i otkazali gostoprimstvo u vrlo kratkom roku u poslednjih godinu dana Bitef Teatar i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, Niški Simfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu i pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu.

„Svi prostori su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je da su zaboravili da upravo u tom trenutku imaju već nešto“, kazali su u Institutu za evropske poslove. 

Institut se zbog otkazivanja debate izvinio svim gradjanima i gradjankama Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška. 

„U skladu sa ugovorom hotel će morati da plati kaznu zbog otkazivanja, a Institut će pokrenuti i pravnu proceduru za naplatu svih troškova koji su nastali u organizaciji. Međutim, najveći trošak, diskusija sa gradjanima o važnim temama je nenaplativ. Pozivamo građane Niša da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima oslobode javne prostore za dijalog i obečavamo da ćemo doći u Niš ponovo“, navodi se u sapštenju.

Na debati trebalo je da bude reči o tome zašto su slobodni i etični mediji neophodni za razvoj demokratije i društva, sa kakvim se izazovima novinari suočavaju u vremenu uzavrelih političkih tenzija, koliki praktični uticaj na slobodu govora imaju pristupni pregovori sa Evropskom unijom i koji su ostali izazovi i problemi sa kojima se Srbija sreće na polju stvaranja prostora za dijalog i razmenu mišljenja u društvu.

Debata je deo projekta „Debatovanje o odnosima Srbije i Evropske unije“ koji finansira Ambasada SR Nemačke u Beogradu, koja je takođe obaveštena o incidentu.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!