Politika

Pojedini evropski lideri dozvolili su ovoj vlasti da uništava institucije

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u intervjuu za španski El Pais ukazao je da to što EU nije definisala strategiju vlastite konsolidacije ni proširenja – ima za posledicu sve veći uticaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu.

On je, kako je navedeno u saopštenju SDS-a, takođe upozorio da je Srbija postala zemlja samo jednog pitanja – Kosova.

„Stanje demokratije u Srbiji je jednostavno katastrofalno. Pojedini evropski lideri dozvolili su aktuelnoj vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji, a to je problem i za čitav region“, upozorio je Tadić.

Dodao je da ne razume takav pristup EU prema Srbiji.

„Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji međunarodni sagovornici često nisu razumeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suočili sa slučajevima Krima, Južne Osetije i Abhazije bili su u šoku“, istakao je Tadić.

U intervjuu se osvrnuo i na urušavanje demokratije u Srbiji „pod apsolutističkom vlašću Aleksandra Vučića“, kao i na proteste i bojkot predstojećih izbora.

„Sedam godina se urušava demokratija u Srbiji i jedini način je da se obratimo preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutista, demagog i populista. Svakodnevno smo 24 sata izloženi lažnim vestima i u takvim okolnostima građani ne mogu da imaju slobodan izbor“, rekao je Tadić i dodao da će zbog bojkota izbora takva vlast imati još više poslanika, ali da je „davanje legitimiteta tom procesu još problematičnije.“

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!