Politika

„Odluka o bojkotu doneta iz lenjosti i nesposobnosti da organizujemo kontrolu izbora“

Beogradski glas (Beta) – Funkcioner Demokratske stranke (DS) Goran Ješić izjavio je da je odluka DS da bojkotuje izbore doneta „stihijski i neorganizovano“ i ocenio da se bojkotom „daje punomoć“ predsedniku Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da naredne četiri godine „radi šta hoće“.

„Nikada bojkot izbora nije dao rezultate, ni onaj 1997. godine u kojem smo učestvovali, niti će to biti slučaj sa bojkotom predstojećih izbora, koji su inače samo priprema za naredne predsedničke izbore. Sadašnji izborni uslovi slični su onima koje smo imali za vreme Miloševićevog režima, dakle, nedemokratski. Ali, odluka o bojkotu doneta je stihijski i neorganizovano. Nemam drugo objašnjenje nego da je to učinjeno iz naše lenjosti i nesposobnosti da organizujemo kontrolu tih izbora“, rekao je Ješić za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, argument opozicije da Aleksandar Vučić treba da oslobodi medije je „potpuno iracionalan“, jer se to od Vučića „ne može očekivati nikada“.

Ješić je rekao da je opozicija, umesto da ih bojkotuje, mogla da napravi ozbiljnu kontrolu izbora, prvi put posle 2000. godine, i da već to veče nakon glasanja izadje sa hiljadama zapisnika i pokaže gradjanima da izbori nisu bili regularni.

„A čak i pod ovakvim uslovima opozicione stranke osvojile bi sigurno oko 60 mandata u parlamentu i tada bismo mogli da objavimo bojkot rada tog saziva dok se ne isprave izborne prevare. Time bismo ojačali i našu pregovaračku poziciju o izbornim uslovima, ne samo ka unutra nego i ka spolja, jer bismo tad imali jači legitimitet da radikalizujemo to pitanje i pred Evropskom unijom“, naveo je Ješić.

Dodao je da će, zbog bojkota, DS po prvi put u istoriji biti vanparlamentarna stranka, što će biti udarac na partijsku infrastrukturu.

Ješić navodi da misli da je odluka DS-a o bojkotu izbora definitivna i ocenio da će stranka zbog toga biti „u debelom problemu“.

„Ima i jedna velika razlika izmedju današnjih poziva na bojkot i odluke o bojkotu iz 1997. godine: tada je opozicija imala vlast u šezdesetak gradova i opština u Srbiji, dakle nije se gubio kapacitet za dalju političku borbu. A sada ćemo imati sitauciju da će DS dan nakon izbora morati da napusti stranačke prostorije u svim opštinama i gradovima. To nije problem za Dveri i za Djilasovu političku organizaciju, ni za Jeremićevu stranku – jer oni i nemaju infrastrukuru, oni privatno finansiraju neke svoje prostore. Dakle, DS jako puno gubi, a realno bojkotom ništa neće ostvariti“, naveo je Ješić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač