Politika

„Ne postoji alternativa evropskom putu“

Izvor: Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je Sankt Peltenu sa predsednicom austrijske pokrajine Donja Austrija, Johanom Mikl-Lajtner o daljem razvoju saradnje ova dva evropska regiona, a sagovornici su izrazili razočaranje zbog blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Mikl-Lajtner, nekadašnja ministarka unutrašnjih poslova Austrije, izrazila je razočarenje zbog blokade početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Samo ako države Zapadnog Balkana budu imale evropsku perspektivu moguće je garantovati u tom regionu, ali i kod nas sigurnost“, naglasila je ona na zajedničkoj konferenciji.

Mirović je, takođe, istakao da i u Srbiji vlada razočarenje sprečavanjem pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

On je naglasio da Srbija, i pored toga, ostaje na svom evropskom putu.

„Ne postoji alternativa evropskom putu“, podvukao je Mirović, koji boravi u poseti Austriji u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN).

Mikl-Lajtner i Mirović razgovarali su, kako su preneli na konferenciji za štampu, i o Dunavu kao ekološkom putu za transport roba.

U sklopu predsedavanja Radne grupe podunavskih zemalja, kojom trenutno predsedava Donja Austrija, a čije predsedavanje preuzima Vojvodina 2021., zajednički žele da rade na tome da Dunav bude sve više posmatran kao ekološki put za transport robe.

Mikl-Lajtner i Mirović su istakli odličnu ekonomsku saradnju dve pokrajine i povezanost Donje Austrije sa Srbijom, posebno Vojvodinom.

Mikl-Lajtner je, s tim u vezi, posebno istakla kompanije „Doka“ i „Agrana“, koje investiraju u Srbiju.

Dogovorila je sa Mirovićem, kako je rekla, i razmenu informacija o izgradnji mreže brzog interneta u ruralnim sredinama, na čemu trenutno radi Donja Austrija.

Čestitala je Miroviću što je Novi Sad proglašen evropskom prestonicom kulture 2021.

„Glavni grad Vojvodine je uspeo u tome, a Sankt Pelten još mora da čeka“, rekla je Mikl-Lajtner povodom kandidature glavnog grada Donje Austrije za glavni grad evropske kulture 2024.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!