Politika beogradski glas
Politika

Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja EK

Politika

Beogradski glas (Beta) – Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije, izjavila je juče da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU, ali da će konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščević je za N1 podsetila da je na jučerašnjoj sednici Vlade usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Sve zavisi od poglavlja 23 i 24

Ona je dodala da je tehnički moguće da svih pet pomenutih poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbije u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Srbija pokušava da se ubrza

Miščević je navela da je istina da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali da Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome, i pokušava da se ubrza.

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač