Politika

Makronov stav ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU?

Beogradski glas (Beta) – Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici ocenio je da stav predsednika Francuske Emanuela Makrona da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Fabrici je u Novom Pazaru naglasio „jasan stav EU“ da želi proširenje na ceo zapadni Balkan.

„Ja ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju“, rekao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je istim povodom naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, „o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće posete predsednika Francuske“.

„Za nas su evropski standardi od velike vežnosti, ali ako se tokom vremena u EU stvori neka većina koja će biti protiv proširenja EU, onda će i Srbija morati da zauzme svoj stav. Za sada mi smo jasno opredeljeni ka tome da idemu u EU“, rekla je potpredsednica Vlade.

Francuski predsednik je posle prekida samita naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

„I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja“, podvukao je Makron.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!