Politika beogradski glas
Politika

Izvesno imenovanje novog EU posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Beogradski glas (Beta) – Imenovanje specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova je izvesno, a odluka će najverovatnije biti saopštena nakon saslušanja budućeg evropskog šefa diplomatije Žozepa Borela (Josepa Borrella) u Evropskom parlamentu 7. oktobra, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Kako navode izvori RSE, Borel, koji i dalje obavlja dužnost šefa španske diplomatije, o ovoj ideji je upoznao nekoliko kolega iz ostalih zemalja članica EU.

Dok diplomate i dalje oklevaju da pominju imena, u evropskim krugovima su utvrdjena načela oko budućeg izaslanika, koji će u ime EU posredovati u dijalogu Prištine i Beograda.

Kako su za RSE objasnili diplomatski izvori, ta osoba treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude najmanje ministar inostranih poslova (bivši ili sadašnji). Ta osoba, kako se navodi, mora imati relevantno znanje o prilikama u regionu i treba da ima “harizmu da progura proces” koji bi bio prihvatljiv kako za Beograd i Prištinu, tako i za Vašington i Njujork.

Ideja o imenovanju izaslanika za dijalog Kosova i Srbije se pojavila nakon što je američka administracija imenovala Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan.

“Ta odluka je  u kombinaciji sa političkom pozadinom novog visokog predstavnika EU, koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, učinila da se pokrene pitanje imenovanja nove osobe koja bi se direktno i aktivno bavila isključivo dijalogom Srbije i Kosova”, navodi RSE.

Prema očekivanjima briselskih diplomata, dodaje RSE, očekuje se da će Borel saopštiti nameru o imenovanju specijalnog predstavnika u toku ili neposredno nakon saslušanja u Parlamentu zakazanog za 7. oktobar a procedura imenovanja izaslanika bi trebalod a bude završena do 1. novemrba kada Borel treba da preuzime dužnost šefa evropske diplomatije.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x