Politika beogradski glas
Politika

Građanski blok 381 najavio prikupljanje potpisa za smenu Vučića i protest 5. oktobra

Beogradski glas (Beta) – Građanski blok 381 najavio je protest i protestnu šetnju u petak, 5. oktobra, ispred Skupštine Srbije povodom obeležavanja osamnaestogodišnjice tog datuma, kao i početak prikupljanja potpisa za smenu predsednika Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, kršenje Ustava.

„Pokret slobodnih građana (PSG) već sedamnaestu nedelju upozorava na centar problema – na to što šef svih lokalnih kabadahija sedi u zgradi Predsedništva“, kazao je predsednik PSG i Gradjanskog bloka Saša Janković.

On je rekao da će akcija prikupljanja potpisa za smenu Vučića početi u petak 5. oktobra, od 17 časova, kada se članovi pokreta okupljaju ispred Predsedništva.

Akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Gradjanski blok prikupljaće u celoj Srbiji, a istovremeno će skupljati pitanja gradjana koje bi postavili predsedniku, a nemaju prilike „jer predsedniku pitanja postavljaju jedino podobni mediji“.

Janković je naveo i da postoje dva razloga za smenu predsednika Aleksandra Vučića zbog kršenja Ustava.

„Predsednik prema Ustavu ima utvrđene nadležnosti, a Vučić ih svakog dana krši. Primer je i njegova izjava da je njegova politika za Kosovo doživela poraz, a prema Ustavu tu politiku vodi Vlada, a premijerka Ana Brnabić kaže da nema pojma kakav je stav Srbije o Kosovu“, rekao je Janković.

Dodao je i da time što predsednik ne izražava državno jedinstvo i što nije predsednik svih građana, već sa mržnjom govori o građanima koji nisu pripadnici njegove političke opcije, Aleksandar Vučić izražava državno nejedinstvo, državni konflikt, mržnju i netrpeljivost i da je to još jedan razlog za njegovu smenu.

On je najavio i protest povodom obeležavanja 5. oktobra, koji je Građanski blok najavio za petak od 18 časova ispred Skupštine i dodao da će opomenuti i Skupštinu da mora da radi svoj posao.

„Skupština ima pravo i obavezu da pokrene postupak smene onog ko krši Ustav, a ukoliko taj postupak ne pokrene, građani će smeniti predsednika“, istakao je Janković.

Janković je napomenuo da su 5. oktobra građani pokazali da je moguće smeniti diktaturu i da im je zbog toga taj datum važan.

On je dodao i da je 5. oktobar bio moguć jer su političari gradjanima obećali „jednu veliku ideju, ideju Evrope“, a da zbog toga što ta ideja nije sprovedena u delo, razume zbog čega se danas sa gorčinom govori o tom danu.

„Srbija nije neopozivo krenula putem Evrope, putem modernizacije i zapada, sačuvani su ljudi iz prethodne vlasti na ključnim mestima i zato je i bio moguć povratak u 90-te, čak i gore od 90-ih“, ocenio je Janković.

Janković je rekao da je povratak u „začarani krug beznađa, bede i zaostalosti“ omogućilo „istorijsko“ pomirenje nosilaca 5. oktobra sa bivšim režimom.

Istakavši da kao neko ko u vreme 5. oktobra nije bio na pozornici, već među ljudima, Janković je rekao da Građanski blok neće odustati od ideje Evrope i da će Srbiju uvesti u krug modernih evropskih zemalja.

Potpredsednik Građanskog bloka i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović rekao je da samo oni ko se nisu ogrešili o ideale 5. oktobra i nisu izdali petooktobarsku ideju imaju prava da organizuju takvu jednu manifestaciju.

On je napomenuo i da kao neko ko je bio na ulicama 5. oktobra, ali i kao neko ko nikada nije učestvovao u vlasti ima legitimitet da organizuje protest povodom obeležavanja tog bitnog datuma.

Govoreći o navodima u medijima da Zeleni nemaju stav, Bulatović je rekao da je Zelena ekološka partija, samim tim što je učestvovala u formiranju Građanskog bloka, dokazala da ima stav i po pitanju spoljne politike ali i svih gorućih tema u Srbiji.

„Jedino (Aleksandar) Vučić nema stav, te je Srbija u Evropskoj Uniji, onda ode u Kinu, pa dva dana kasnije u Rusiju, a onda kažete da igrate na kartu neutralnosti, a zapravo sedite na nekoliko stolica“, zaključio je Bulatović.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!