Politika

Fabrici poručio Vučiću: Važno je obezbediti klimu koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je istakao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i dodao da će u tom smislu sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.

Vučić je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška EU, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje.

Ambasador Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.

Fabrici je ponovio važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i mera i aktivnosti kojima će Srbija ta pitanja ubuduće rešavati, a predsednik Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine.

Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, tzv. „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Ambasador EU u Srbiji naglasio je značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući i rešavanje zagadjenja vazduha u Beogradu.

Ta saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategije za kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!