Politika

DJB: Skupština Srbije jedino mesto za razgovor o fer izbornim uslovima, sastanak bivše i sadašnje vlasti ilustruje raspad demokratskog sistema

Izvor: DJB

Sastanak bivše i sadašnje vlasti, Dragana Đilasa (SzS) i Nebojša Stefanović (SNS) u organizaciji i pod pokroviteljastvom “odabranih” nevladinih organizacija, ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji i pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije. Sastanku samo još nije prisustvovao sam Soroš, mada pretpostavljamo da dobija izveštaje kako od vlasti, tako i od „svog civilnog sektora“ u Srbiji.

Nejasno je po kom osnovu i s kakvim ciljem ovaj sastanak organizuju i na njemu prisustvuju Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Fond za otvoreno društvo i predstavnici CESID-a? Jesu li upravo oni i odlučili da je bivša vlast jedina opozicija u Srbiji?

Pitanje stvaranja uslova za fer i slobodne izbore nije pitanje koje se sme i može rešavati unutar kružoka nevladinog sektora kome je zajednička odrednica mantra da „EU nema alternativu“. Fer i slobodni izbori su državno pitanje i jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova jeste najviši organ vlasti u zemlji – Narodna skupština Srbije. Taj forum je jedina garancija da će se bilo šta suštinski promeniti.

DJB podseća javnost da niti je SzS jedina opozicija u Srbiji, niti je Dragan Đilas lider opozicije. Takođe, podsećamo na minimum uslova koje je potrebno ispuniti da bi predstojeći parlamentarni izbori bili fer i slobodni:

  1. fer pristup medijima
  2. sređivanje biračkog spiska
  3. obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije na dan izbora
  4. omogućavanje uvida u kompletan birački materijal nakon izbora.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač