Politika

DJB predložio izmene Zakona o medijima: I Pink i N1 moraće da dobiju dozvolu REM-a

Beogradski glas (Beta) – Dosta je bilo (DJB) dostavio je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o medijima koje imaju za cilj da spreče monopol kablovskih operatera i stave interes gradjana za medijski pluralizam ispred interesa kapitala.

Kako je navedeno, izmene su dostavljene „u svetlu sukoba dva najveća kablovska operatera u Srbiji, Telekoma u vlasništvu države Srbije i SBB-a u vlasništvu strane kompanije United Media grupe, i činjenice da kablovski operateri zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj i ograničavaju gradjanima Srbije sadržaj koji mogu da gledaju preko malih ekrana“.

„Izmene zakona predvidjaju da svi TV kanali koji žele da se emituju u Srbiji moraju da dobiju dozvolu REM-a za to. Ova izmena će značiti da će svi kanali Pink-a, ali i N1 i Nove S, morati da pribave dozvole REM-a za emitovanje koje danas nemaju“, saopštio je DJB.

Izmene takodje predvidjaju da kanali koji se uvoze, odnosno samo re-emituju u Srbiji, neće moći da prikazuju reklame namenjene domaćem tržištu.

„Ovom odredbom se štite svi domaći emiteri bez izuzetka. Ova izmena znači da će i Pink i N1 i Nova S, ukoliko žele da zaradjuju novac od reklama u Srbiji, morati da prekinu praksu izbegavanja plaćanja poreza i re-emitovanja svog programa preko trećih zemalja, koga svakako proizvode u Srbiji“, naveo je DJB.

Izmene predvidjaju i da će kablovski operateri morati da emituju svaki TV kanal koji ima dozvolu REM-a.

„Кomercijalni uslovi emitovanje će zavisiti isključivo od gledanosti TV kanala. Interes gradjana je raznovrsnost programa. Gradjani će svojim gledanjem praktično odredjivati finansiranje različitih domaćih TV kanala koji imaju dozvolu REM-a“, predložio je DJB.

Izmene predvidjaju i „vraćanje na ranije zakonsko rešenje koje je SNS ukinuo, a koje predvidja da vlasnik kablovskog operatera i vlasnik TV kanala ne mogu da budu isti“.

Time se, naglašeno je, „sprečava monopol i usmerava fokus i operatera i vlasnika TV kanala isključivo na kvalitet ponude“.

„Cilj svih ovih zakonskih promena je ukidanje monopola, odnosno bipola koje je očigledno nastao u medijskom prostoru Srbije, jer stavljaju interes gradjana i kvalitet programa na prvo mesto, iznad interesa kompanija. TV kanali će morati svojim kvalitetom da se takmiče za pažnju gledalaca, a ne da privilegovani kanali koje forsiraju kablovski operateri budu zaštićeni od konkurencije i dobijaju novac gradjana onako kako to odrede kablovski operateri. Pitaće se gradjani“, saopštio je DJB.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač