Politika

Branko Stefanović kao predstavnik GIM-a i u delegaciji MUP-a bio u ‘Bereti’ – Italijani potvrdili

Beogradski glas (Beta) – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, u maju ove godine posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Odlazak u ‘Beretu’ je poseban u odnosu na posete Valjevu i Rijadu jer je (Branko) Stefanović stariji ovoga puta bio deo zvanične državne delegacije. Ovo je direktno u suprotnosti sa tvrdnjama (njegovog sina, ministra) Nebojše Stefanovića da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om i s poslovima trgovine naoružanjem i vojnom opremom“, piše BIRN na osnovu svog istraživanja.

Dokumentacija do koje je došao BIRN pokazuje da su uz Branka Stefanovića put Italije u maju 2019. godine krenuli i vlasnik GIM-a Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši „oficir za vezu“ Ambasade Srbije u Rimu.

Višečlanu delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, u to vreme pomoćnik direktora Policije. On je prethodno bio zamenik šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića.

„Na pitanja upućena ‘Bereti’ da li su se njihovi direktori sastajali sa predstavnicima GIM-a, Stefanovićem i Todorovićem, kao i s predstavicima MUP-a koje je predvodio pomoćnik direktora Policije Ivan Ristić, od italijanske fabrike smo dobili pisani odgovor koji potvrdjuje naša saznanja“, piše BIRN.

U „Bereti“ su za BIRN rekli da je svrha sastanka bila isključivo prezentacija proizvoda te firme i prikupljanje podataka o kompaniji, a nikakav dogovor nije postignut.

Po saznanjima BIRN-a, poseta „Bereti“ u maju 2019. godine bila je druga delegacije GIM-a tom italijanskom proizvodjaču oružja. Prvi sastanak bio je u januaru ove godine, ali samostalno i bez predstavnika MUP-a.

Do te prve posete „Bereti“ došlo je dva meseca pošto je krajem novembra 2018. godine BIRN objavio prvi izveštaj u kojem tvrdi da je maja 2017. godine Branko Stefanović bio deo šestočlane delegacije koja je posetila vojnu fabriku „Krušik“ u Valjevu da bi ugovorila prodaju oružja u Saudijskoj Arabiji.

BIRN je takodje objavio da je Branko Stefanović juna 2018. godine u svojstvu pravnog savetnika GIM-a putovao u Saudijsku Arabiju.

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušika“, proveo je tri meseca u pritvoru jer je javnost obavestio o dogadjajima u toj valjevskoj fabrici oružja.

Sud je u sredu, 18. decembra, odlučio da mu ukine kućni pritvor, ali je Obradović u razgovoru za BIRN izjavio da će njegova „borba za konačnu slobodu biti duga i mukotrpna“.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač