Politika

A od Šojgua – crteži: Vučić se uzalud nadao da će ruski ministar doneti Pancir

Izvor: N1

Poklon je predsedniku Srbije doneo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali ne raketni sistem Pancir, kako su provladini mediji danima pre posete spekulisali, već brošure svojih crteža, grafika i radova u drvetu. A šta je sa Pancirom?

Prema najavama brojnih provladinim medija, sa Seregejm Šojguom u Srbiju je trebalo da stigne i prvi deo isporuke od šest sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir“, o čemu je sporazum potpisan prošle godine. Međutim, ni u izjavi koju je Šojgu dao, ni u saopštenjima sa sastanaka koje je imao u Beogradu, ovaj sistem se ne pominje.

Vojni analitičar Aleksandar Radić keže da je najava da ovaj sistem stiže do kraja februara stigla od srpskog državnog vrha, zbog čega su mnogi povezali to sa ovom posetom.

„Pokazalo se da je ministar odbrane Šojgu prilično otresit čovek i u nekoliko navrata bilo je tu signala koji su pokazivali da ne želi da se potezi koje povlači Rusija na vojnom planu koriste za dnevni politički marketing. Nije to priča samo sa Rusima i drugima je to zasmetalo i možda tu treba tražiti neku određenu dozu suzdržanosti. Još ćemo da vidimo šta se dešava i kada će biti prikazana sredstva, ali jasno je da sada ili ovih dana stiže ta baterija i da je to zapravo završni deo tih ugovora koji su potpisivani sa Rusijom za novu opremu“, objasnio je Radić.

A da li će biti novih ugovora, s obzirom na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom decembra prošle godine, nakon sastanka sa predsednikom Belorusije, najavio da će Srbija prestati da kupuje oružje?

„Hoću da vam kažem da smo mi danas doneli odluku, razgovarao sam sa Vulinom i Mojsilovićem, mi ćemo ići na dodatnu reformu naše armije, naše vojske, da je pravimo još mobilnijom, još bržom u sistemskom smislu. To ne znači kupovinu oružja kao što naši ljudi misle, naprotiv. Čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja, ali ćemo da razvijamo na pametan način kompletan sistem odbrane i da budemo mnogo mnogo snažniji nego što smo danas“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom decembra.

„Izjava predsednika Vučića je protumačena kao prestanak nabavke naoružanja. Ne, prestanak nabavke ruskog naoružanja, samo što je to dosta nezgodno reći u ovom momentu. Naravno, pitanje je s kim se potpisuju ugovori i mislim da je potpuno jasno da sa jedne strane potoji pristisak iz EU i kroz njihove insistucije, ali i pojedinačno kao što je primer predsednika Makrona kroz nacionalnu politiku sa druge strane Vašington je na potezu, oni još uvek mogu da donesu odluku o uvođenju nekim pojedincima iz Srbije sankcija zbog potpisivanja ugovora sa Ruskom Federacijom o nabavci naoružanja na osnovu njihvog zakona iz avgusta 2017 godine“, naveo je Radić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač