Politika beogradski glas
Politika

„Nedopustivo da Mali postane ministar finansija sve dok brojne afere ne budu razrešene“

Politika

Izvor: Danas

Nedopustivo je da Siniša Mali preuzme funkciju ministra finansija, sve dok se ne okončaju procesi za utvrđivanje korupcije i pranja novca, ali i dok se ne utvrdi valjanost njegovog doktorata, te ne pronađu odgovorni za rušenje u Savamali – poručuje Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

On pita koliko je Mali uopšte stručan za obavljanje te funkcije, jer je on čovek koji se bavio transakcijama ali, kako su istraživački novinari dokazali, uglavnom u sivoj zoni i preko raznih of-šor firmi. Ipak, Dojčinović ocenjuje da je veći problem u vezi sa Malim to što je protiv njega otvoreno više slučajeva za dokazivanje korupcije, koje država još uvek nije razrešila.

– Mislim da je nedopustivo da on sa mesta gradonačelnika pređe na funkciju ministra finansija sve dok ti slučajevi ne budu rešeni, jer bi to pokazalo potpunu nezainteresovanost države da se bavi korupcijom. Kada bih krenuo da nabrajam sumnjive poslove u koje je umešan trebalo bi mi pet minuta, a mislim da to nije preporuka za čoveka koji bi trebao da vodi finansije čitave države – smatra Dojčinović.

Isidora Petrović, aktivistkinja Inicijative Neda(vi)mo Beograd, takođe naglašava da je postavljanje Siniše Malog na mesto ministra finansija, nakon svih afera koje se vezuju za njega, demonstriranje moći i ruganje desetinama hiljada građana koji su bili na protestima i tražili smenu gradonačelnika. Po njenom viđenju, jasno je da je ova vlast u potpunosti kriminalizovana, što se najbolje vidi na primeru Malog koji bi odavno morao da bude smenjen, a sada bi mogao da bude nagrađen za svoje zločine.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev ocenjuje da bi eventualno postavljenje Malog u fotelju ministra finansija, pokazalo koliko je on važan čovek za ovu vlast, uz opasku da je potpuno nebitno šta o tome misle „strane agenture i opozicija“. On pretpostavlja da će SNS njegovo postavljenje pravdati njegovom stručnošću, jer je on ipak „doktor nauka čiji su poslovi kao i imovina koju je stekao za naše institucije potpuno legalni“.

 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x