Politika beogradski glas
Politika

Dačić demantovao da Nemci donose plan za Kosovo : To su gluposti, niko ne dolazi

Politika

Beogradski glas (Beta) – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao je navode da u Srbiju dolazi nemačka delegacija sa predlogom pravno-obavezujućeg sporazuma o Kosovu.

„To su gluposti, niko ne dolazi“, rekao je Dačić za današnju Politiku.

Kako piše Politika, Dačič je demantovao ne samo dolazak nemačke delegacije koju je navodno trebalo da predvodi ili ministar ili državni sekretar ministarstva spoljnih poslova već i nezvanične navode o njihovom predlogu da Kosovo dobije status posmatrača u UN kao Palestina.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je juče da će nemačka delegacija koja danas dolazi u Beograd doneti koncept pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi srpski i kosovski zvaničnici trebalo da potpišu do kraja godine, ali je kasnije pojasnio da nije reč o konceptu sporazuma već o ključnim tačkama nemačke politike za Zapadni Balkan.

Nije sporazum, već ključne tačke na Balkanu

„Koncept sporazuma nije sačinjen. Ono na čemu se radi i što tek treba da bude napisano je informacija o tome šta oni vide kao ključne tačke Nemačke za Zapadni Balkan i to će biti interni dokument“, rekao je Janjić.

Predstavljajući elemente koje bi pravno obavezujući dokument trebalo da sadrži a koje je izradio Forum za etničke odnose, Janjić je ocenio da će Nemačka igrati aktivniju ulogu u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i da Berlin u skladu sa tim zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač