Kolumna

Zašto neće biti slobodnih medija

Piše: Biljana Stepanović

Beogradski glas – Evo nama divne letnje vesti: posle godinu i po dana Srbija je uspela da je FATF, međunarodno telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, skine sa svoje crne liste. Predsednica Vlade Republike Srbije, sad već famozna Ana Brnabić, upala je tim povodom u egzaltaciju. Nekako svečano naduvena, kako to samo ona ume, izjavila je da „Srbija može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma“.

Moramo svuda da budemo lideri, pa to ti je. Jedva smo obrisani sa međunarodne crne liste sa koje su prethodno skinute države Vanuatu i Irak, a mi smo dosad ostali sa državama kao što su Etiopija, Gana, Sirija i Pakistan, kad sad odjednom ima da budemo jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma. Toliko smo naglo i nezadrživo uznapredovali.

Tu se premijerki u velikom oduševljenju, naravno, pridružio i ministar policije Nebojša Stefanović. Osim što nas je obradovao vešću da će odsad moći, zahvaljujući pomoći Norveške, da nam špijuniraju i čitaju sve telefone i računare, kako bi se borili protiv organizovanog kriminala i korupcije, izrazio je i „veliko zadovoljstvo jer je Srbija odlukom FATF-a dobila mesto koje joj pripada“. Ukazao je, prenose mediji, i da „zemlja mora nastaviti da se bori i dalje, kako bismo pravni okvir kontinuirano unapređivali i postali jedna od vodećih zemalja, koja svoje finansije i finansije onih koji investiraju u našu zemlju štiti na najbolji mogući način“.

Sluša tako neki slabo obavešteni većinski građanin Srbije ove (blago)vesti, gleda predsednicu Vlade na državnom dnevniku, gleda ministra policije, onako oduševljene i egzaltirane, ne razume baš o čemu se radi, samo vidi da je nešto mnogo važno i mnogo dobro. Uglavnom, šta je da je, Srbija će opet da bude lider i to na pravednoj strani, protiv terorista i belosvetskih lopova. To je poruka. Tačno ona koju je ovo dvoje i želelo da pošalje.

A da imamo slobodne medije (radi se naravno o onim najvećim, pre svega državnim) i na njima slobodne novinare, ne bi to tako prošlo. Oni bi predsednicu Vlade pitali, recimo, sledeće: zašto se Srbija uopšte našla na crnoj listi FATF-a; šta su bili konkretni razlozi, pošto (samo) nedostatak nekih zakona to sigurno nije; zašto ste tu informaciju krili od građana, pa su je saznali samo oni koji čitaju alternativne male sajtove. Tražili bi od premijerke da navede tačnu štetu koju je Srbija zbog toga pretrpela. Pitali bi je da li oseća odgovornost za ovo što se tokom njenog mandata dogodilo. Možda bi je priupitali i zašto je o ovome ćutala kao zalivena godinu i po dana, izuzimajući jedno novinarsko „presretanje“ prošlog leta kad je izgrdila FATF i bukvalno pobegla od novinara.

Ali to nema ko da pita niti da objavi, pa zato građani koji ne znaju da postoje „Krik“, „Insajder“, pa i „Nova ekonomija“, nemaju ni mogućnosti da čuju pravu istinu. Znajući to vrlo dobro, predsednica Vlade Republike Srbije i može hladno da izjavi kako se čitajući ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama – „zabavila“.

Ukratko, šef Delegacije EU Sem Fabrici, rekao je na konferenciji za novinare da će Srbija morati dodatno na radi na razvitku demokratskog društva, podeli vlasti, na nezavisnom, odgovornom i efikasnom pravosuđu. „Ako razmatramo podelu vlasti, izveštaj šalje nekoliko poruka kako da Skupština radi bolje, da pravosuđe postane nezavisno i kako da medijski sistem postane slobodniji.“

Naravno da je Ani Brnabić, kao i njenom šefu Aleksandru Vučiću, naročito deo o tome kako mediji moraju da postanu nezavisni od izvršne vlasti i da rade slobodno i bez pritiska – beskrajno zabavan. Sto posto o tome prave viceve i crkavaju od smeha. Jer realno, sloboda medija je poslednja stvar koja bi im pala na pamet. Mogu oni da glume neke razgovore sa opozicijom ako ona na te razgovore bude naterana. Mogu možda čak i Maju Gojković da smene sa čela Skupštine Srbije, čiji je rad obesmislila. Mogu da prave medijske strategije, da donose zakone, fingiraju napredak u reformama, ali medije neće dati.

Zašto? Pa zato što bi odmah došli u situaciju da moraju da odgovaraju na silna pitanja.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x