Kolumna

Vojna hunta u suknjicama

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Suđenje čuvenom Don Živanu iz Brusa, zvanom Jutka, odloženo je jer su njegovi advokati na odmoru! Pa dobro, u rijaliti državi Srbiji i to je normalno. Ali me od čitanja te vesti ne napušta ideja da bi vrhovni proserator mogao svog izvitoperenog pulena da angažuje kao starešinu „kobricama“ koje će ubuduće da suprotstavi beogradskim demonstrantima. Kakav bi to bio spoj, kakav šou! Pa raja bi se nedeljama zaokupljeno i ludo zabavljala. To bi bila savršena pokrivalica za velike „državničke“ obaveze Ono Kao Predsednika – potpisivanje kosovskog priznanja i naseljavanje nekoliko stotina hiljada migranata sa liberalizovanim srpskim pasošem. Ubeđen sam da to njegovo sluđeno biračko telo ne bi ni primetilo.

Ta jeftina igranka sa „kobricama“ savršeno se uklapa u poslovični, radikalski cinizam OKP. Malo navijačkog kurčenja, malo ponižavanja demonstranata i previše diktatorske nadmenosti. A niko da javno upita: zašto pripadnici vojske čuvaju predsednika države?! Da li je to nedostatak poverenja u policiju (i dr Nešu, kome OKP ne sme ništa), ili je samo pokazna vežba i nagoveštaj pretapanja ovog autokratskog režima u vojnu huntu? Za posebnu je psihoanalizu potreba da se žene isturaju kao odbrambeni štit ove nakaradne vlasti (Vesić, Jutka), što je prikriveni vid mizoginije. Tipično radikalski, u naprednoj ambalaži.

Jasno je da OKP, sve češće, nadobudno nastoji da pokaže kako se ne plaši svojih uličnih oponenata. Ali svakodnevno doziranje straha jeste i reakcija na sopstveni strah, što je standardan psihološki mehanizam. I tu mi na pamet pada jedan fantastičan Vibov aforizam: „Ja njih mrzim normalno, oni mene patološki!“

Da, muči ga svakodnevno narastanje mržnje prema njemu željnom sveopšte ljubavi i obožavanja. Uz očigledan previd – ljudi koji lažu ne zaslužuju ljubav. Što bi jedna stara srpska mudrost lepo definisala: „Ljubav se dobija, a mržnja stiče.“

Normalnom čoveku bi sve bilo jasno nakon objavljivanja rezultata istraživanja stavova mladih (od 15 do 30 godina) čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), u kojem su Vučić, Brnabićka, Gojkovićka… ocenjeni – kecom. Toliko o poverenju onih koji su budućnost Srbije. A poverenje je temelj svake ljubavi.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač