Kolumna

Tante za guzante

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Mnogo me više od prizemne demagogije, providne patetike i klinačkog foliranja za domaću političku (zlo)upotrebu nervira otužna servilnost Glavnog Stručnjaka na međunarodnoj sceni. To državničko i nacionalno nedostojanstvo postalo je tužni ukras njegovih susreta sa svetskim zvaničnicima, i što je njihov značaj, uticaj i rang viši, to je njegova snishodljivost izraženija.

Dobro, stigao je i njemu njegov Holbruk, kao i onomad Slobodanu, samo što je ovaj Ričard ledenog pogleda vešto i funkcionalno nasmejan i sa jasnim zadatkom i planom. Izgleda da je Grenel na Stručnjaka ostavio tako jak utisak da je i lobotomisanom naprednjačkom korpusu bilo jasno da je njihov miljenik ove susrete okončao kao mali od kužine. Otuda je Stručnjak osetio potrebu da se malo kurobecne i objasni kako ukidanje kosovskih taksi i prestanak lobiranja Srbije međ pitoresknim državicama da odustanu od priznanja Kosova nisu na istom nivou. Upotrebivši žargonsku i neprevodivu sintagmu „tante za kukuriku“, naglasivši da kod njega može samo „tante za tante“.

Bilo bi to milozvučno za sve kojima je stalo do dostojanstva Srbije da Stručnjak nije odmah zaronio u poslovično udvorištvo. Istakavši da je „naša zemlja poštovana, a ne ponižavana kao ranije“, sâm je skliznuo u poniženje: Zahvalivši se predsedniku Trampu na velikoj pažnji koju nam je posvetio urgirao je kod Grenela da Tramp napiše još neki tvit posvećen Srbiji, te naglasio da je važno što je Tramp odvojio pet minuta u sedam dana da razgovara o Srbiji, što mi moramo da poštujemo.

Malo prekasno shvatio čovek u čijim su rukama i kolač i nož. Ali nikad neće shvatiti da se na prenemaganje i udvorištvo u svetu diplomatije gleda kao na slabost. Potonje isprazno kurčenje pred svojim stadom dugoročno će mu urušiti ugled i na domaćoj sceni. U duhu onoga što je rekao Lao Ce: „Ko stoji na vrhovima stopala, neće moći dugo stajati mirno i uspravno.“

A u duhu poštapalice „tante za kukuriku“ već se pokazao nivo Stručnjakovog dostojanstva. U Skupštini usvojen zakon (?!) kojim se potvrđuje sporazum između Srbije i Rusije o vraćanju nedostajuće 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja tako što ćemo Rusima da damo čak sedam slika Nikolaja Reriha, što je prećutano nakon Putinove posete Beogradu. S tim što je nedostajuću stranicu svojevremeno ukrao neki ruski pop, a Rerihove slike legalno bile u posedu Narodnog muzeja. Jeste tante – ali za guzante. Bravo, Stručnjak!

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x