Kolumna

Srbija na dobošu

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – I dok su učesnici protesta #1od5miliona u Šapcu proglasili letnji raspust, stotinak lokalnih naprednih radikala, pojačani grupom uvezenih batinaša, svakodnevno arlauče gradonačelniku ispod prozora i simulira opozicionu šetnju gradom. Reč je uglavnom o zaposlenima iz Pošte, „Telekoma“, Elektrodistribucije… kojima sat prangijanja na ulici dođe kao nadoknada za topli obrok. Ozvučenje kriju u lokalnoj ispostavi „Kopernikusa“, čiji je vlasnik „Telekom“, dakle, koriste državni resurs za stranačke potrebe. Što je u današnjoj Srbiji svakodnevna i normalna pojava.

Ali sedmomesečni protesti nisu posustali samo u Šapcu. Građanski letnji konformizam razbucane srednje klase nadrastao je razloge koji su spontano inicirali proteste. Kao da su siromaštvo, beznađe i permanentne lagarije vlasti uz dežurne uvrede i poniženja s vrha takođe otišli na letnju pauzu. Sociolog Jovo Bakić veruje da idu godišnji odmori, vreme je odlaska na more, a učesnici protesta su pripadnici srednjih slojeva koji mogu sebi da priušte letovanje. Ipak, uveren je da će vlast svakako dati povoda za nove proteste.

Dakle, ugnjeteni, prezreni i sluđeni opet čekaju da im vlast pomogne da se vrate na ulice. Od čega se ovi ne libe. Ono Kao Predsednik ne posustaje s provokacijama i vređanjem, pa je utisak da i njemu odgovara ovako kilav građanski protest u koji se uvukao deo stranaka crpeći energiju obespravljenih građana, lagano parazitirajući u odsustvu sopstvenih ideja. 

A đavolji izaslanik čvrsto u rukama drži Skupštinu, medije i novac, ali i podršku svojih zapadnih mentora, obećavajući im završetak posla zbog kog su nam ga ovde i instalirali. U stvaranju privida demokratije pazario je novi kontingent lažne opozicije, pa je Čedi i Čanku pridodao i preletače iz DJB-a, trampivši za njihov prekid bojkota Skupštine lagodna mesta u skupštinskim odborima. To što je ova politički korumpirana grupa unovčila ukradeno samo je čini odanijom navrhvođi. Njihov duhovni vođa je izvesni Aleksandar Stevanović, Dinkićev potrošeni restl, čovek sa neverovatnim zanimanjem – konsultant – iza kog ne postoji nijedan ozbiljan posao niti radno dostignuće. No, svi oni će jako lepo poslužiti kao navrhvođin demokratski privezak i u dogovorenoj meri glumiti „konstruktivnu opoziciju“, čime će se po potrebi zapušavati usta kritikama sa Zapada. 

I šta sad? Navrhvođina paklena mašina melje, opozicija letuje, protesti hiberniraju, raja je i dalje sluđena i zastrašena… A Srbija na dobošu! Pogledajte, gospodo, kako se to radi u Albaniji, kod navrhvođinog pajtosa Rame. Bojkot, bato, pravi! Na lokalne izbore izašlo manje od 22 odsto građana, čime je ogoljena Edijeva diktatura. Znaju ljudi šta hoće, a ne kao ovi naši, samo – šta neće.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač