Kolumna

Nova inflacija deklaracija

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Komunisti sa ovih prostora, kao majstori vladanja, promovisali su dva maherska principa: kad nešto ne želiš i ne znaš da rešiš – formiraš komisiju ili radnu grupu; kad ti je namera da zamajavaš narod i razvodniš probleme i političke prilike – lansiraš deklaraciju.

Trenutno su u najavi dve deklaracije. Vlast sprema još jednu „istorijsku“ – deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje – paradno najavljenu za Sretenje (pred izbore), a restlovi „nezadovoljnih“ opozicionih stranaka – deklaraciju za evropsku Srbiju, kao odgovor na „otuđenost politike i za jačanje evropskih vrednosti“. Ne miruju ni prekodrinski Srbi, pa su utanačili Deklaraciju o nepovredivosti Republike Srpske.

Pre dvanaest godina srpski parlamentarci podržali su Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije, a o Kosovu i Metohiji, u poslednje tri decenije, proklamovane su tri deklaracije.

Šta zapravo znači deklaracija? Izjava, objava, izlaganje ili proglas, dakle, jedan apsolutno neobavezujući akt, najčešće smišljen kao manipulativno političko sredstvo s namerom da se u javnosti ostavi jak utisak. Čemu služi još jedna deklaracija ove vlasti? Pre svega kao smokvin list za preuzetu obavezu da se prizna država Kosovo. U situaciji kad je Srbija već četiri godine faktički NATO prćija, kad podanički koketuje s Rusijom i Kinom, i kad više nego ikada sadašnjost i budućnost Srbije zavise od moćnih svetskih država, ovo paradno potcrtavanje tobožnje suverenosti i neutralnosti deluje karikaturalno.

Ništa manje jadno deluje namera grupe političara koji su skrajnuti ili su ispali iz opozicionog voza. Šta uopšte znači nekakva deklaracija za evropsku Srbiju u trenutku kad nam se servira utešna nagrada u vidu „malog Šengena“, kad se utišala priča o poglavljima i datumu ulaska Srbije u EU? Da li je reč o nastavku opozicione nemoći, poturenoj igranci vlasti, daljem razvodnjavanju opozicione scene, političkoj naivnosti ili tek o novoj uvoznoj obmani baziranoj na političkim interesima? Lako se dâ uočiti da su iza ove deklaracije skrivene nevladine organizacije koje su kopča između Sorosove centrale i ovdašnje vlasti, a koje neskriveno rade na masovnoj infiltraciji migranata u Srbiju. Samo hipnotisanoj raji i budalama nije jasno da u ovom konceptu Srbija neće nikad omirisati EU. Otuda i priča o „malom Šengenu“ i besmislene deklaracije.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač