Kolumna

Moralno-politička podobnost

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Jedna uznemirujuća vest od pre meseca dana jedva da je medijski primećena, bez ikakvog odjeka i reakcija u javnosti.

Ministarstvo kulture pripremilo je predlog izmene dela Zakona o kulturi koji se odnosi na dodelu tzv. nacionalnih penzija. Najznačajnija promena odnosi se na promenu kriterijuma za dodelu tih penzija, a tiče se uvođenja moralne podobnosti kandidata, kao i mogućnosti da se već dodeljena penzija oduzme. Novina podrazumeva da kandidat mora da poseduje „visoke moralne kvalitete, odnosno kulturni doprinos afirmaciji profesionalnih i etičkih vrednosti“. Mogućnost oduzimanja penzije izvesna je ako se utvrdi da nosilac šteti ugledu kulture i Srbije!

Nedvosmisleno je reč o prikrivenoj i poganoj naprednjačkoj nameri da se i u ovu oblast uvede moralno-politička podobnost, zaboravljena još iz vremena samoupravnog socijalizma. Već neko vreme se pitam kad će ova napredna radikalska klika da i otvoreno pokaže svoju komunističko-sektašku narav.

Dakle, na redu je još jedan oblik političkog disciplinovanja neistomišljenika kroz upozoravajuću i preteću odredbu zbog koje će aspiranti na nacionalnu penziju morati dobro da se zamisle kakvim političkim angažmanom će da se bave.

Iza ovakve namere nameće se pitanje: ko će i po kakvim merilima da (pro)ocenjuje koje su to „visoke moralne vrednosti“ i ko ih je i na koji način prethodno urušio? Nije slučajno što sve ovo koincidira sa širenjem narodnog bunta i protestima na kojima učestvuju i govore ugledni ljudi iz sveta kulture i umetnosti i koji već primaju nacionalne penzije. Oni su to pravo stekli, shodno zakonu i onome što su svojim radom zaslužili, a promenom zakona sve to im neka komesarska ekipa lagano može oduzeti. Naravno, nauštrb podobnih naprenjačkih „podguznih muva“, koje nestrpljivo čekaju da naplate višegodišnju podršku ovoj vlasti i tako, parcijalno, osete blagodeti „zlatnog doba“. U kome znanje, obrazovanje, sposobnost, profesionalnost i uspešna karijera prestaju da budu važni.


Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x