Kolumna

Gde Šarčević pije vodicu?

Piše: Lebrecht Gaspar

Beogradski glas – Nema tog pisanog ili elektronskog medija koji nije posvetio prilično prostora aferi „provaljivanja male mature“ i, naravno, izjavama aktuelnog ministra prosvete Šarčevića. O tome da o skandalu bruje i društvene mreže, nepotrebno je uopšte govoriti. Pažljivijim, naročito pasioniranijim čitaocima nije promakla ni jedna jedina izjava, ni jedna jedina reč gospodina Mladena Šarčevića. 

Ali da li su doista odvagane na pravi način njegove izjave, pitanje je? Biće da nisu. Mediji, kako koji, prenosili su uglavnom korektno njegove izjave, nezgodnih pitanja po pravilu i tradiciji srpskog nekritičkog novinarstva uglavnom nije bilo, autorskih tekstova bilo je tu i tamo. Fokus je listom bio usmeren na samu aferu provaljivanja testova iz matematike, oskudnim informacijama o toku istrage i, naravno, o odgovornosti, pa i samog ministra.

Ono što se na prvi pogled ne vidi jesu „prosto sitnice“ koje na nedvosmislen i krajnje jasan način govore o onome što se uobičajeno podvodi pod „vladavinu prava“, a što se – kao suprotnost onome na čemu insistira Savet Evrope i što stoji u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji – ovde, u Srbiji, doživljava kao nešto što se podrazumeva, što je tak’ normalno.

Naime, o čemu se radi?

Kako prenosi Tanjug, ministar Šarčević je govoreći o sopstvenoj odgovornosti i ostavci rekao da o njegovoj „eventualnoj odgovornosti odlučuju premijer i predsednik“.

Dobro, nećemo mu preterano ovom prilikom spočitati „rodnu nekorektnost“, ipak je reč o premijerki jer opšte je poznato da je gospođica Ana Brnabić ženskog roda. Da li mu je tu nekorektnost zamerila, nije poznato.

Kao član Vlade na čijem je čelu gospođica Brnabić, u nekim normalnim okolnostima, da ne kažem zemljama, ministri odgovaraju pre svega predsedniku Vlade, u srpskom slučaju, predsednici Vlade. Ako je verovati slovu Ustava i zakona, predsednik Republike, pa i dotični, sada aktuelni, nema nikakvih kompetencija u oblasti obrazovanja, ne bi trebalo o bilo čemu da odlučuje, ponajmanje ne o tome da li će ili neće ministar Šarčević biti smenjen ili ne, naprotiv, njegovo mešanje u nadležnost drugih, vaninstitucionalni ili bilo kakav drugi uticaj ili pritisak bio bi očito flagrantno kršenje zakona. Da, to važi za uređenu, normalnu zemlju u kojoj postoje institucije i u kojoj postoji neupitna vladavina prava, ali ne važi za Srbiju. U Srbiji je normalno da se sam ministar Šarčević poziva na neustavne i nezakonite, ali faktičke kompetencije gospodina koji vrši funkciju predsednika Republike. Da li mu je gospođica predsednica Vlade spočitala omalovažavanje njenih isključivih nadležnosti, nije takođe poznato. Mada sumnjam da će ikada uslediti, ta koliko puta je i sama davala na znanje da je gospodin na funkciji predsednika Republike nadležan za sve, pa i za sve ono što su njoj Ustav i zakoni stavili u isključivu nadležnost.  

Neko će reći: da, ali on govori o svojoj moralnoj obavezi koju ima prema dotičnom „gospodinu“. Moguće, ali samo pod uslovom da je gospodin Šarčević naivan, a sve će biti da nije naivan, zna on kome svi dolaze na poklonjenje i po sopstveno mišljenje, zna on „koja ga ruka hrani“ i, pa hajde da budemo malo poetični, gde zeka pije vodu.

Zapravo, šta nam sve to govori?

Na to pitanje odgovor je nedvosmislen – u Srbiji je katastrofalna, ne, krajnje je žalosna situacija sa „vladavinom prava“, oni koji bi trebalo da garantuju ustavnost i zakonitost, koji bi trebalo da poštuju državne institucije to ne čine, zapravo čine sve suprotno tome i, što je najgore, ponašaju se kao da je to krajnje normalno, da se takvo stanje podrazumeva kao normalno.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x