Kolumna

Diplomatski balavac

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Doskora je bilo zabavno, ali sad je sve tužnije slušati kako šef naprednih radikala i predsednik četvrtine Srbalja lamentira nakon povratka s brifinga svetskih lidera. Umesto kominikea, uobičajene diplomatske objave, il zvaničnog saopštenja domaćina, što je u domenu protokola, slušamo predsednikovo palamuđenje, klinačku egzaltaciju i ponizno oduševljenje kojim međ glupom rajom želi ostaviti utisak lične uvaženosti i međunarodnog značaja: „a onda smo Makron i ja pili sami do kasno ’armanjak’“, „Putin me je sačekao i ispratio do kola… izljubili smo se tri puta… pomazio me je po obrazu, namignuo mi je…

Ovo otužno i nedostojno prenemaganje nije samo predsednikova propagandna potreba, po njegovom adolescentnom izrazu lica vidi se da je on zaista fasciniran, kao Pinki kad je video Tita. Pinkiju se to desilo jedanput, a zamislite ovom po nekoliko puta. Uzgred, on tako pred kamerama svih svojih televizija pegla frustracije koje ponese kući nakon što mu ti moćni lideri podele diplomatske šamare.

Naravno, to šamaranje nije uvek direktno, ali pametnom čoveku je sve jasno ako ume da čita između redova ili da tumači diplomatske simbole. A sad već čuvena puščetina jeste poklon s porukom iskusnog oficira KGB-a naivnom balavcu iz Srbije.

Prvo, nema dokaza da je ta tandžara pripadala kralju Milanu. Ona se na polulegalnom tržištu antikviteta pojavila još sredinom devedesetih, ali tada stručnjaci, u ime Ministarstva kulture, nisu utvrdili njenu autentičnost. Drugo, kralj Milan pripada tamnoj strani srpske istorije: poražen je u svim ratovima koje je vodio, bune u Srbiji gušio je u krvi, preživeo je četiri atentata, prinuđen je da abdicira i preda presto, umro je u 46. godini od alkohola, prezadužen. Kao dokazani rusofob zatražio je od Franca Jozefa da ne bude sahranjen u omrznutoj Srbiji…!!!

Dakle, ne mora ta tandžara da ima paranoičnu simboliku svilenog gajtana, ona je dovoljno jasna poruka političkom balavcu iz Srbije da prestane neiskrenošću, kojom plavi Srbiju, bez posledica da mlatara po belom svetu. Ne možeš, stručnjak, da potpišeš s NATO-om novi sporazum (IPAP+), pa da odeš kod Putina i očekuješ uvažavanje i milost. Ne smeš da za sopstvene političke potrebe zloupotrebljavaš rusofilstvo svog naroda. Neiskrenost se ne prašta.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač