Politika, Beogradski glas
Forum

Kako država podržava đubroide

Izvor UNS

Autor: J. Pešić

Listovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i portal srbijadanas.com, rekorderi u kršenju novinarskog kodeksa, na ovogodišnjim konkursima za medije do sada su dobili oko sedam miliona dinara u 12 lokalnih samouprava, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS). U Somboru, Pančevu, Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Kuli, Subotici, Plandištu, Sremskim Karlovcima, Kikindi, Bačkoj Palanci i Staroj Pazovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i srbijadanas.com dobili su ukupno 6.650.000 dinara.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Saveta za štampu, list „Srpski telegraf“ bio je šampion u kršenju novinarskog kodeksa sa 1.282 prekršaja, dok je „Informer“ bio na četvrtom mestu sa 953 prekršaja. Za devet nedelja praćenja utvrđeno je, u istraživanju Saveta, da je portal srbijadanas.com u prošloj godini 938 puta prekršio novinarski kodeks.

Podsetimo, u Pravilniku za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koje je donelo Ministarstvo kulture i informisanja, jedan od kriterijuma koje komisija prilikom odobravanja projekata mora da ima u vidu jeste da li je medij koji konkuriše u poslednjih godinu dana poštovao etičke i profesionalne standarde.

U komisijama koje su podržale tabloide predstavnici istih organizacija

Komisije koje su ove godine ocenjivale projekte u Somoboru, Pančevu, Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Kuli, Subotici, Plandištu, Sremskim Karlovcima, Kikindi, Bačkoj Palanci i Staroj Pazovi, a koje su „Informeru“, „Srpskom telegrafu“ i portalu srbijadanas.com dodelile novac, bile su formirane od predstavnika istih organizacija.

U 12 komisija koje su odlučivale u ovim loklanim samoupravama, bilo je devet predstavnika udruženja Nova mreža Srbije (NMS) i po tri predstavnika Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV) i Udruženja elektronskih medija (ComNet).

„Informer“ na konkursu i u Novom Sadu

Po saznanjima UNS-a, na ovogodišnjem konkursu za medije u Novom Sadu prijavljen je i list „Informer“.

Međutim, komisija za ocenjivanje projekata tražila je izveštaj o pravdanju projekta realizovanog preko „Informera“ za koji je prošle godine „Info IT media“,  dobila milion dinara i još nije odlučila da li će i ove godine „Informeru“ dodeliti novac.

Kako UNS sazanaje, komisija treba da održi još jedan sastanak i konačno odluči kome će sredstva biti dodeljena.

Gde su rekorderi dobili novac na ovogodišnjim konkursima

Firma „Medijska mreža“ d.o.o, izdavač lista „Srpski telegraf“ je na medijskim konkursima u ovoj godini dobila 2,2 miliona, dok je „Info IT media“ čiji je osnivač izdavač „Informera“, firma „Insajder tim“, dobila 2,5 miliona dinara.

„Info IT media“ i „Medijska mreža“ dobile su novac na istim konkursima – u Staroj Pazovi, Kikindi, Vršcu, Pančevu i Somboru. Pored ovih lokalnih samouprava, firma „Info IT media“ dobila je novac i u Kuli i Subotici.

Firme „AB media“ i „News media team“ dobile su u Kovinu, Beloj Crkvi, Bačkoj Palanci i Plandištu oko dva miliona dinara za projekte koji će se realizovati na portalu srbijadanas.com.

Vlasnica firme „AB media“ je Ana Abramović koja je ovu firmu registrovala u decembru prošle godine.

Firma „News media“ registrovana je kada i „AB media“, a njen vlasnik je Strahinja Vujadinović, stoji na APR-u.

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!